Na današnji dan 1990. u Karlovcu je održan velikosrpski miting ,što je bio uvod u osvajački rat na području Hrvatske…

Podijeli

Na današnji dan 1990. u Karlovcu je održan velikosrpski miting kao prvi od skupova u Hrvatskoj poznatih kao “događanja naroda”. U napetom ozračju optuženo je hrvatsko i slovensko političko vodstvo da pod plaštem demokracije i pluralizma zagovara albanski separatizam na Kosovu. Miting je bio obilježen prepoznatljivom velikosrpskom ikonografijom, a najavljeno je još veće okupljanje za mjesec dana na Petrovoj gori.

Još prije prvih izbora Srbi u Hrvatskoj održali su niz huškačkih mitinga gdje su prijetili Hrvatima, pozivajući se na navodnu “ugroženost”. Istina je bila da su Hrvati bilu ugroženi od udruženih četnika i komunista, što su pokazala događanja koja su uslijedila.

4. veljače 1990 – Miting pobunjenih Srba u Karlovcu

U Karlovcu se 4. veljače 1990. održalo takozvano događanje naroda. Bio je to naziv za niz mitinga pristaša nove agresivne politike Slobodana Miloševića.

Potkraj 1988. u Beogradu se na jednom od velikih mitinga mogla čuti tvrdnja književnika Milana Vitezovića da se „dogodio narod“. Otada su skupovi takvog naziva prerasli republičke granice Srbije i obračun s Miloševićevim političkim protivnicima pretvorili u verbalnu borbu Srba protiv unutarnjeg neprijatelja diljem Jugoslavije.

Svrha je tih mitinga bila da Srbi, koristeći se prijetnjom ratom i oružjem, pokažu da su navodno ugrožen narod, posebno na Kosovu. Istodobno, dok početkom godine na Kosovu traje val javnog nezadovoljstva, štrajkova i prosvjeda u kojima je zbog policijske represije velik broj Albanaca poginuo i ozlijeđen, Srbi organiziraju „mitinge“ u kojima zbog osjećaja ugroženosti traže još veću represiju u toj pokrajini. Tako je već pokraj siječnja počela mobilizacija Srba na Kordunu za okupljanje na autobusnom kolodvoru u Karlovcu.

Uistinu, nekoliko tisuća nezadovoljnih Srba okupilo se na prvom „događanju naroda“ u Hrvatskoj, ali zbog pravodobne reakcije malobrojne hrvatske policije, njihovi prosvjedi nisu eskalirali u željene nerede. U napetom ozračju sa skupa su optužili hrvatsko i slovensko političko vodstvo da pod plaštem demokracije i pluralizma zagovaraju albanski separatizam na Kosovu. Miting je bio obilježen prepoznatljivom velikosrpskom ikonografijom, a najavljeno je još veće okupljanje za mjesec dana na Petrovoj gori, na koje je pozvan i političar koji je zaludio nezadovoljnike, Slobodan Milošević.

Hrvatska ipak nije pokleknula pred prijetnjama zbog najave demokratskih promjena. Već sljedeći dan, 5. veljače, u Republičkom sekretarijatu za pravosuđe i upravu, sekretar Ivan Fumić svečano je uručio pozitivna rješenja o registraciji svim političkim strankama koje su podnijele zahtjev. Hrvatska je nastavila slijediti zacrtani put prema demokratizaciji društva, ali su i pokretači velikosrpske hegemonije nastavili širiti nered; organizirati mitinge i blokade prometa, što je bio uvod u osvajački rat na području Hrvatske.

G.S.

 


Podijeli