Na današnji dan, 11. svibnja 1995. godine, od posljedica ranjavanja na prvoj crti istočno-slavonskog ratišta, preminuo je heroj Domovinskog rata Marko Mujan…

S "Kunama" prolazi sva ratišta na kojima je ta gardijska brigada sudjelovala 1991. i 1992. godine. Između ostalih sudjelovao je u obrani sela Jarmina, kukuruznog puta prema Vukovaru, sela Nuštar i na ratištima u Bosanskoj Posavini...

marko mujan-PUMB
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnji dan, 11. svibnja 1995. godine, od posljedica ranjavanja na prvoj crti istočno-slavonskog ratišta, preminuo je heroj Domovinskog rata Marko Mujan.
Poručnik Marko Mujan rođen je 24. lipnja 1966. godine u Vinkovcima, a živio je i odrastao u selu Rokovci. Godine 1990. dragovoljno pristupa postrojbama MUP-a, a zatim u lipnju 1991. godine, osnivanjem Zbora narodne garde u Vinkovcima, prelazi u 1. satniju 2. bojne 3. gardijske brigade “Kune”.

S “Kunama” prolazi sva ratišta na kojima je ta gardijska brigada sudjelovala 1991. i 1992. godine. Između ostalih sudjelovao je u obrani sela Jarmina, kukuruznog puta prema Vukovaru, sela Nuštar i na ratištima u Bosanskoj Posavini. U listopadu 1992. godine sa svojom postrojbom prelazi u 5. gardijsku brigadu “Sokolovi” s kojom sudjeluje u obrani Zadarskog zaleđa u operaciji “Maslenica” te u više navrata odlazi na ratište Južnog bojišta. Nakon ustrojavanja Obučnog središta gardijskog desantnog pješaštva “Damir Tomljanović – Gavran” u Šepurinama, tijekom 1994. godine kao polaznik prve generacije odlazi u kamp gdje završava obuku za zapovjednika voda – satnije.

Tijekom operacije “Bljesak” sa svojom postrojbom sudjeluje u ojačavanju prve crte bojišnice u Istočnoj Slavoniji u selu Komletinci prema okupiranim naftnim bušotinama u selu Đeletovci. Okupirane naftne bušotine u Đeletovcima u to vrijeme čuvali su „arkanovci“ koji su svakodnevno provocirali naše postrojbe snajperskom vatrom. Na borbenom položaju Perin stan u selu Komletinci dana 4. svibnja 1995. snajeperskim metkom Marko je teško ranjen i od posljedica ranjavanja preminuo je 11. svibnja 1995. godine.
U postrojbama Zbora narodne garde odnosno Hrvatske vojske Marko Mujan je obnašao dužnosti zapovjednika desetine i voda. Odlikovala ga je velika hrabrost i požrtvovnost za svoje suborce, a bio je omiljen i poštovan u svakoj postrojbi. Markova smrt duboko je potresla njegove suborce s kojima je bio od prvog dana Domovinskog rata, a preživjeli ga se s tugom i ponosom i danas sjećaju.

Autor teksta – Borna Marinić

Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 3 =