Na današnji dan 03.10.1991. prije 29. godina nakon pogibije Petra Kačića, Velimir Đerek “Sokol” postaje treći po redu zapovjednik satnije Sajmište

Velimir Đerek “Imocki Sokol”...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Velimir Đerek “Imocki Sokol”
Na današnji dan 03.10.1991. prije 29. godina nakon pogibije Petra Kačića, Velimir Đerek Sokol postaje treći po redu zapovjednik satnije Sajmište (MZ Sajmište) a na tu funkciju ga imenuje zapovjednik 1. Bojne 204. Brigade a ujedno i zapovjednik 4. Bojne 3. Brigade Ivica Arbanas Lipi kojoj postrojbi je pripadao i sam Velimir Đerek “Sokol” a sve to na prijedlog svog zamjenika Ivan Dok Anđelića.

Petar Kačić – Srednji Bojler 02.10.1991: Nije mogao izdržati da se njegovi ratnici sami bore, ionako teško ranjen krenuo im je pomoći i poginuo…

Velimir Đerek “Sokol” momak rodom iz Vinjana kod Imotskog široj javnosti poznat po izjavi “To, lipi moj doture! Ovdje tvoj Sokol sa šest stotina Imoćana!”, nakon što je Doktor je*ao majku Veselinu Šljivančaninu koji je ponudio Vukovarcima predaju. Velimir Đerek Sokol je bio tada, podsjetimo, jedini Imoćanin u tom ratnom paklu Vukovara, ali neprijatelju je trebalo stvoriti drugačiji dojam.
Pamtimo ga po još jednoj anegdoti kada je došao iz Zagreba u Vukovar po nalogu Gojka Šuška kako je sam Đerek tvrdio, a to je da se hvalio laganom i tankom pancirkom koju mu je osobno dao Gojko Šušak tadašnji ministar obrane na što mu je Arbanas rekao; “deder ranko moj skini tu pancirku i objesi je na ogradu”, i nakon što je Vele to učinio Ivica Arbanas je ispalio metak u nju. Ostala je rupa, a iskusni ratnici su ga pogledali s podsmijehom. Bilo je tu malo i ljubomore na uglađenog momka u besprijekornoj uniformi. Međutim, brzo su postali ekipa, trojac koji je radio dar-mar agresorskoj vojsci.
Kakav je to tandem bio za neprijateljsku silu najbolje prikazuje snimka ovih hrabrih, odvažnih i prkosnih zapovjednika koji nisu prezali ni pred čim,a koji su uvjek išli prvi ispred svoje vojske!
S lijeva na desno na videu:
Ivica Arbanas Lipi, Ivan Anđelić Doktor, Velimir Đerek Sokol a sa njima na snimci i Ivica Kiso Kasalo čovjek manje poznat javnosti ali sa iznimnim zaslugama u naoružavanju obrane Vukovara i samoj logistici,objavio je Josip Deur…

M.M.VUKOVARSKI SOKOLOVI! VIDEO Srpski neprijatelj nikada nije doznao za pogibije Sokolova niti da su dvojica branitelja nosila isti ratni nadimak!


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × jedan =