Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva, priopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih i europskih poslova nakon što su zapadne zemlje izvršile zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji kao odgovor na napad kemijskim oružjem u Doumi 7. travnja.

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija izvršile su zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji u subotu rano ujutro nakon što je prošlog tjedna režim predsjednika Bashara al-Assada izvršio napad kemijskim oružjem na Doumu, u kojemu je ubijeno najmanje 60 civila.

“Republika Hrvatska podupire partnere i saveznike u naporima sprječavanja svakog daljnjeg korištenja kemijskog oružja u Siriji i zaštite civilnog stanovništva. Držimo ključnim ulagati daljnje napore u stvaranje pretpostavki za uspostavu prekida neprijateljstava, pristup humanitarnoj pomoći te pozivamo na dijalog, pokretanje političkog procesa i tranzicije”, navodi ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Također podsjeća da su Sirija i njezini građani već više od sedam godina izloženi iznimnom nasilju, stalnim grubim kršenjima međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnih humanitarnih načela.

MVEP ističe da Hrvatska “najoštrije osuđuje i smatra neprihvatljivim korištenje nedopuštenog kemijskog oružja u Siriji” kao što je potvrdio Zajednički istražni mehanizam OPCW-a i UN-a, koje predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava, uključujući Konvencije o kemijskom oružju.

U priopćenju se dodaje da će RH nastaviti pratiti situaciju u Siriji i široj regiji.

“Smatramo ključnim spriječiti svako daljnje korištenje kemijskog oružja i osigurati zaštitu građanima Sirije. U tom cilju podupiremo Istražnu misiju OPCW-a i nadamo se da će njezin rad biti omogućen kako bi se istražila uporaba kemijskog oružja u Siriji. Republika Hrvatska se zalaže za uspostavu neovisnog istražnog mehanizma u okviru UN-a kojim će se osigurati utvrđivanje odgovornosti za počinitelje”, stoji u priopćenju.

A.K.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

20 KOMENTARI

 1. Hrvatska država kao zajednica većinskog hrvatskog naroda i drugih narodnosti podupire već 18godima gospodarski, kulturni, obrazovni, natalitetni oporavak poslije devastacije svih kroatofobnih vlada poslije smrti utemeljitelja i prvog predsjednika RH, a to mora podupirati i sadašnja vlada, osim što direktivom ne smije proturječi ti NATO-u.

 2. Ako šta i bude NJIH U PRVE REDOVE !! Ne budite glupi ako neidu milom onda silom pa kad dođu tamo gdje se gine kako će plakati i pričati drugačiju priču. Lako je našim kurcem tući po koprivama DRAGA VLAST PROBAJTE TO MALO SVOJIM!!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here