Može li crveno/crna povijest Hrvatske postati crna budućnost za Hrvatsku?…

Jasno je da je nekome cilj, a SANU-u sigurno, kao što smo naveli, jest, izvršiti fašizaciju branitelja u obrambenom Domovinskom ratu? Da se ide tom cilju otkriva i nedavna izjava Milorada Pupovca, Predsjednika SDSS-a, u HTV-ovoj emisiji ''Jedan na jedan'', gdje je rekao da je u Hrvatskoj bio bratoubilački rat. Ako se , ne daj, Bože, taj cilj ostvari, dobit ćemo ono što smo već naveli gore u tekstu, te će povijesno ispasti da je u Hrvatskoj vođen građanski rat i da su fašistoidni hrvatski branitelji napali JNA (petokraku)...

FOTO/ I LUSTRACIJA
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Braniteljski portal donosi svoje viđenje objave rezultata Vladina Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima.

Od rada i objave rezultata Vladina Vijeća nismo dobili ništa novo, ali ono što je staro očito će imati jedino konotacije kroz donošenje novih zakona kojima će se procesuirati oni koji budu rabili ustaški pozdrav ”Za dom spremni”, a oni koji budu koristili petokraku na bilo kojem mjestu neće podlijegati nikakvim sankcijama…

FACTUM INFECTUM FIERI NEQUIT (učinjeno, neučinjeno biti ne može)

U potpunosti smo suglasni sa stavom Vijeća da je NDH bila totalitarna represivna i zločinačka tvorevina. Takav zaključak nitko ne može negirati, niti ga negira. On nije i ne može biti predmet rasprave, ali njegovo simbolično znakovlje u formi slova U i slogana ”Za dom spremni” izazivaju prijepore.

Tu svakako treba izbaciti simboliku (”ušatoga”) slova U, jer ono nedvojbeno potvrđuje ustaško obilježje.

Prijepor izaziva poklič ”Za dom spremni”, iako je Ustaški uzvik glasio ”Za Dom i Pavelića spremni”. No, ne želimo ulaziti u velike dubioze oko ustaštva, jer je tu više-manje sve jasno, a očitovali bismo se o pokliču ”Za dom spremni”, koje su u pisanom obliku na zastavi i amblemima imale postrojbe Hrvatskih Oružanih Snaga (HOS) u Domovinskom ratu.

Najprije bismo se vratili i malo šire osvrnuli na zvijezdu petokraku i njezinu simboliku totalitarnog komunističkog režima.

Crvena zvijezda, titovka, troroga kapa partizana u Hrvatskoj i Sloveniji, pozdrav “Smrt fašizmu – sloboda narod” i drugi komunistički/partizanski simboli ne mogu se tolerirati zbog tri razloga:

 1. Pod komunističkim su simbolima počinjeni strašni, nezamislivi zločini

Borba partizana protiv nacifašista ne može te zločine pobrisati, dakle ni simbole pod kojima su počinjeni. Pobijeno je više od 200.000, do pola milijuna, Hrvata. Ako je slovenska državna komisija procijenila da je samo u Sloveniji ubijeno 142.000 Hrvata, a procjena za sami Zagreb je 10.000, koliko je k tome ubijeno ljudi na Križnom putu, u četveroredovima koji su išli do Makedonije, te koliko je Hrvata ubijeno u Bosni i Hercegovini?

Napominjemo, navedeni zločini su se dogodili nakon završetka II. Svjetskog rata, i sve te žrtve nisu bile ustaše.

 1. Kako se ponašao totalitarni komunistički režim u Hrvatskoj prema neistomišljenicima

Od 1945. do 1990. komunisti su vladali Hrvatskom. Takav režim je bio brutalno totalitaristički i nedemokratski. Simbol takve vladavine je bila zvijezda petokraka, a sve ostalo je bilo zabranjeno, kao simbolika, ali i institucije kao što su ”Caritas”, te radnički sindikati, osim tzv. SSSH koji je bio jedna grana Saveza komunista Hrvatske.

Priče o tome da je ”s vremenom taj sustav postao blaži ” ne stoje, jer je normalno da sustav prestaje s ubijanjem i zatvaranjem nakon što se je obračunao sa svim protivnicima. Ipak, takav sustav ni do svojega kraja nije dopustio slobodne izbore (izgubio je na slobodnim izborima, čim ih je nakon 45 godina strahovlade dopustio), a ne bi ih dopustio da nije došlo do pada totalitarnog komunističkog režima u cijelom svijetu. Takav totalitarni režim nije prestao ubijati svoje neistomišljenike ni nakon genocida kojega je počinio od 1945.-1946. kao što su hrvatski emigranti i uglavnom antifašisti na Golom otoku, kao i u drugim ”kazamatima” diljem Hrvatske. Ubijao je u stvari, svoje dojučerašnje suborce antifašiste čiji je jedini krimen bio drukčije mišljenje od režima kojeg je predstavljala petokraka.

Bili su zatvarani kao antifašisti, mučeni i ubijani na Golom otoku, samo zato što su pokušali unijeti malo zrnce demokracije, u mišljenje totalitarnog režima Titove Komunističke partije.

Pitamo se: Kada je u Jugoslavenskom komunističkom režimu ukinut pojam ”verbalni delikt”?

 1. Agresija na Republiku Hrvatsku izvršena je od strane režima koji je koristio već navedene komunističke simbole

Ako se crvena zvijezda, izraz ”Smrt fašizmu – sloboda narod” i kape ”titovke” ne zabrane u današnjoj Republici Hrvatskoj, mijenja se i ugrožava karakter domovinskoga rata! Ako je dio srpske manjine u Hrvatskoj, kao građani Republike Hrvatske (kao što, na primjer, javno govore H. Klasić i A. Stanković) nastupao protiv svojih sugrađana pod komunističkim simbolima, to ne znači samo da su ti simboli neprijatelj slobodne, samostalne i demokratske Republike Hrvatske, nego i da su oni koji su je branili – nešto suprotno od komunista, dakle – fašisti! To javno izgovaraju srbijanski političari i dio srpskih medija u Hrvatskoj, kao i neki hrvatski ljevičari.

Pitamo se: Zašto Vesna Pusić javno govori da saborsku Deklaraciju o Domovinskom ratu treba zanemariti tj. marginalizirati i tako je poništiti? Njezin javni istup, prema sadržaju Deklaracije, govori da slobodnu i samostalnu Hrvatsku nije ni trebalo braniti, dakle da je Republika Hrvatska trebala ostati u velikosrpskoj Jugoslaviji. Dakle, očuvanjem komunističkih simbola i takvim srpskim i protuhrvatskim stavovima, Republika Hrvatska se stavlja u poziciju samovoljne uspostave države i ”pobune protiv Jugoslavije” (citiramo Veljka Džakulu s HTV) u kojoj Jugoslaviju brane trupe s crvenom zvijezdom na kapi (kacigi), pa je po analogiji – hrvatska obrana fašistička, što daje preslik 1941. i borbe partizana protiv NDH.

No da se vratimo Domovinskom ratu i postavimo pitanje svim članovima vladina Vijeća, kao i svim političarima koji brane petokraku, simbol totalitarističkog režima, te ih suočimo s nepobitnim činjenicama o pripremi JNA za planiranu agresiju na Republiku Hrvatsku.

Neka nam objasne povijesni događaj, istinit i neoboriv, na primjeru JNA postrojbi na teritoriju RH, gdje bi izdvojili 9. Korpus JNA (Kninski).

Gospodo, je li Vam poznata činjenica da je do Titove smrti u Kninu postojala postrojba formacije divizije. Neposredno nakon Titove smrti, JNA ustrojava u Kninu postrojbu po formaciji tri puta jaču od Divizije (9. Kninski Korpus). Namjena takve postrojbe bila je obrana s težištem na protuoklopnu borbu na smjerovima Zadar-Knin i Šibenik-Knin od snaga NATO-a.

U skladu s tim, postrojba je sadržavala protuoklopne pukove i pješačke brigade. Godine 1988., u sam osvit demokratskih promjena i pada komunizma, JNA (petokraka) vrši prenamjenu 9. Kninskog Korpusa, ukida obrambene postrojbe, te uvodi oklopno-mehanizirane brigade osposobljene uglavnom za napadna djelovanja.

Pitamo vas: koga su to htjeli napasti takvom prenamjenom postrojbe iz obrambene u napadnu? Možda snage NATO-a!

Gospodo povjesničari i političari, ova nepobitna i lako dokaziva činjenica dogodila se dvije godine prije prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj. Nemojte nam samo reći da se radilo o pukoj slučajnosti!

Svima je jasno da je Velikosrpska politika upravo preko petokrake spremala i izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku. Uostalom, tijekom otvorene agresije na svim bojišnicama diljem Hrvatske lako je dokazivo kakav simbol su nosili na glavi pripadnici JNA: crvenu zvijezdu.

Što se događa danas?

Nama je jasno da se vodi specijalni rat protiv Republike Hrvatske u više smjerova, a jedan od njih je svakako i kriminalizacija simbola ”Za dom spremni”, te abolicija petokrake i četničkih simbola. Ovdje je sasvim razvidno da dio povjesničara, političara, ali i svih medija, kao i vlada zemalja u okruženju, poglavito Srbije, konstantno prozivaju pozdrav ”Za dom spremni”, koji su naši suborci iz HOS-a imali na ratnoj zastavi i oznaci postrojbe. Ustvari, istovremeno se vrši žestoki napad od strane Srbije, ali i od dijela hrvatskih političara, povjesničara i medija, da na Republiku Hrvatsku nije izvršena agresija, već agresiju žele preformulirati u građanski rat.

Pitamo se: Zar to nije prvi cilj i prva točka Memoranduma SANU-2?

No, još je gori cilj provedbe drugoga koraka Memoranduma SANU-2. Cilj te druge točke je fašizacija kompletne braniteljske strukture u Domovinskom ratu!

Prije nego što zaključimo odgovor na tu temu, nesporna je činjenica da su postrojbe HOS-a sa znakovljem ”Za Dom spremni” ratovali na svim bojišnicama diljem Republike Hrvatske za vrijeme agresije. I za divno čudo, nigdje nisu prekršile zakone o ratovanju, Ženevsku konvenciju, niti počinile ikakav ratni zločin, a po onima koji žele izvršiti fašizaciju Domovinskog rata i proglašavati HOS ustaškim, valjda bi bilo na stotine mrtvih civila i zarobljenika. Kako je to moguće? Jedino objašnjenje jest da nisu bili sljedbenici ustaškog Pavelićeva režima.

Vrlo nam je zanimljivo da su se i oni ratni zločini i kršenje Ženevske konvencije od strane Hrvatske vojske dogodili od sastavnica dijelova HV-a u čiji su sastav velikim dijelom ušle i bivše strukture Kontraobavještajne Službe (KOS) i Službe Državne Bezbednosti (SDB) ondašnje Socijalističke Republike Hrvatske (SRH). Nemamo dokaza, ali se pitamo nisu li baš takve strukture poticale i izvršile navedene zločine i kršenje Ženevske konvencije u pojedinačnim slučajevima tijekom Domovinskog rata?

Jasno je da je nekome cilj, a SANU-u sigurno, kao što smo naveli, jest, izvršiti fašizaciju branitelja u obrambenom Domovinskom ratu? Da se ide tom cilju otkriva i nedavna izjava Milorada Pupovca, Predsjednika SDSS-a, u HTV-ovoj emisiji ”Jedan na jedan”, gdje je rekao da je u Hrvatskoj bio bratoubilački rat. Ako se , ne daj, Bože, taj cilj ostvari, dobit ćemo ono što smo već naveli gore u tekstu, te će povijesno ispasti da je u Hrvatskoj vođen građanski rat i da su fašistoidni hrvatski branitelji napali JNA (petokraku).

Ono što nas najviše zabrinjava jest činjenica da će simboli totalitarnih režima po preporuci Vladine komisije i po preporuci Vlade biti stavljeni u kontekst pravnih okvira. To bi, po nama, izazvalo daljnju ideološku podjelu u Hrvatskom društvu, s pogubnim posljedicama.

Ovdje moramo napomenuti kako u 25 poslijeratnih godina nije pravno formulirano, ali ni znanstveno istraženo što je to stvarni antifašizam, a što totalitarni komunizam, tim prije jer je Hrvatska jedina država koja je raspadom komunizma doživjela agresiju od te iste komunističke totalitarne tvorevine, ex-Jugoslavije. Ne možemo se ne upitati što je radila hrvatska diplomacija svih ovih godina kad nije mogla svijetu jasno i istinito objasniti što se u stvari dogodilo i kakva je razlika između antifašizma i totalitarnog komunizma kao ni ulogu komunizma u agresiji na Hrvatsku. Ili nisu htjeli, ili nisu znali! Po nama, u pitanju je i jedno i drugo.

I na kraju, mada nismo formalno kompetentni u području zakonodavstva, mišljenja smo i predlažemo da se umjesto zakona koji će biti doneseni po odluci Vlade, a na osnovi rada Vijeća ide na izmjenu ili dopunu Ustava Republike Hrvatske, gdje će se jasno utvrditi razlika između stvarnog antifašizma i totalitarnog komunističkog režima. U tom slučaju i Domovinski rat trebalo bi zaštititi Ustavom, jer on i jest jedini čimbenik i zaglavni kamen suvremene, demokratske i samostalne Republike Hrvatske. Ako se to ne formulira na takav način, bojimo se onoga što slijedi, a to su ovih dana Junckerove izjave da cijeli Zapadni Balkan mora ući u Europsku Uniju, što bi značilo da agresori ulaze u istu Zajednicu s Republikom Hrvatskom, a da pritom Hrvatska nije zaštitila svoje nacionalne interese, nego štoviše produbila ideološke podjele.

Uredništvo Braniteljskog portala


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

21 KOMENTARI

 1. Branitelji nisu nosili niti jedan od ovih znakova, borili su se protiv petokrake i kokarde koja očito nikom nije sporna. Nikad se nećemo odreći znakovlja pod kojim su nas branili naši branitelji i pod kojim su stvorili našu Domovinu. HOS je naš ponos kao i sve gardijske brigade HV i HVO u BiH!

 2. Što čovjek može zaključiti, to što se čovjek, branitelj odlučio braniti i obraniti od osvajača i istrebljivača na vlastitom pragu, a to se nije sviđalo određenim “genacistima”, odmah ih se naziva imenima koji nikako ne stoje u vremenu zbivanja tj, zamislite 20/21 stoljeće, u kojem smo eto kod nas imali najezdu “huna, avara, kolača”, doslovno!!!

 3. Cilj ovog nisu partizani ni ustase jer je jednih i drugih ostalo malo na zivotu..cilj ovog je da parafraziram istovjetiti drugu proletersku sa tigrovima,pumama,paucima,hos-om..mozda cak i gore,..ove formacije prtoglasiti ilegalnim a ove druge legalnim pa su u stvari ovi ilegalni izvrsili agresiju na ove legalne..evo primjera..prvo je smetao ovima u grbu hos-a zds..pa su rekli uklonite to mozda priznamo cijeli grb hos-a…pa nakon nekog vremena poceo im je smetati onaj pleter u grbu jer previse vuce na opet ustastvo..pa im je opet nakon nekog vremena poceo smetati hos kao hos pa su ga sve cesce poceli prozivati kao paravojnu formaciju pozivajuci s ena predsjednika tuđmana(kad im pase)..onda se nisu zaustavili samo na hos-u..pa su poceli nalaziti primjedbe na znakovlje ostalih hrvatskih postrojbi..’neke brigade zng-a imaju isti pleter kao hos pa cak prvo bijelo polje u sahovnici’…dakle tu vidimo opasnu vrlo opasnu perfidnu igru da se uz hos i zng pretvori u ‘paravojnu formaciju’ i zabrani..pa cak i bivse redarstvene postrojbe jer ono redarstvene vuce previse znate na vec sto…mislim d aje vrijeme da netko skupi hraprost makar iz tog vec pomalo odnarođenog hdz-a i kaze konacno ‘ne moze to tako vise ici’ i u zargonu lupiti sakom o stol..nesto je u zadnje vrijeme poceo to ciniti andrija hebrang napominjuci ako s eugrozavaju hravtski interesi i od domace pete kolone i od briselske..mozda je vrijeme da netko postavi pitanje ostanka hravtske u eu..ako je to interes da s ezatru branitelji i domovinski rat..i ide naustrb agresora..

 4. Evo gospodo jedan PARADOKS !!
  Živim u Austriji te znam da je od lipnja 2017 Austrijska vlada odobrila pozdrav Za Dom Spremni
  i to je objavljeno javno na Tv vijestima u novinama kao i u drugim sredstvima informiranja !!
  Mnogi kažu da to Europa zabranjuje ??? LAŽU , u tom slučaju to ne bi onda niti Austrija smjela učiniti !!!
  Drugi nam ne zabranjuju ali ćemo izgleda sami sebi zabraniti “kao”
  radi dobro-susjedskih odnosa ???
  ZDS. …

 5. mi nemamo budućnosti ni jedne boje.zašto potencirate crvenu zvijezdu i i U sa šahovnicom?što hoćete time reći da su ipak u pravu ovi koji su zabranili -za dom spremni-jer nas svrstavate u ustaše a mi to ne možemo biti jer nismo ni rođeni u to vrijeme.za nas je -za dom spremni-hrvatski pozdrav spojen od dvaju značajki.jedna je povijesna-za dom-a druga pridodana od hrvatske vojske koja se ,eto,nazvala ustašama.POD TOM ORGANIZACIJOM I IMENOM DJELOVALI SU PRIJE DRUGOG SVJETSKOG RATA KAD NIJE PETOKRAKA BILA PROBLEMATIČNA NEGO SRPSKA DIKTATURA..i vi ste se prodali okupatorima i na prefrigan način to obznanjujete.glupi neće shvatiti.zagrijani će shvatiti doslovno a mi ratni umobolni kako je jer smo to prošli,ali tko nas jebe.ne potcjenjujte hrvate.

   • uz spominjanje petokake uvijek idu i objašnjenja zašto je treba mrziti tako da ta vaša logika nema nikakvog smisla. Super stav, nećemo spominjati ništa što nam smeta jer spominjanjem problema daješ im na značaju.

  • a rođen si kad je prtokraka davala podobnim posa na plači stanove iz namet stanogradnje a i danas neki žive od petokrake nasljedili su po 5 i više mirovina u tuđim kučama pa trčkaraju šeiku pokazat starodamatinski maoluzej to jest imovinu starodalmatinskeobitelji od 45 pa se bune puno implačat tuđe 2,5 kn po kvadratu to su dvi mirovine koje su nasljedili a sa ostalih 5 i plače sa Faxa na čavke teško je još i drugu hacijendu plačat i ič na litovanje zimovanje pa još mora se ič kod Dodiga svirat serenade skladat i naknadu od ZAMPA poskupit 100 % koja po ugovoru pripada skladatelju koji zabije čepe u uši koliko je milozvuđna skladba bivšeg albino predjesnika koji nosi crvenu guju u prsima do 3678 god

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − dva =