Mostov saborski zastupnik Miro Bulj “Obranili smo Peruću pa ćemo i Plitvice”…Vlado Marić- branitelji su prvi stali u obranu od apartmanizacije…VIDEO…

Most: Mora se zaustaviti devastacija Plitvičkih jezera..."Političko imenovanje ravnatelja godinama je uništavalo Plitvice, jer stručnost nije bila uvjet", rekao je Petrov. Poručio je da je devastaciju Plitvičkih jezera neophodno zaustaviti potičući stručno vodstvo koje će uvesti red nakon višegodišnje eksploatacije nacionalnog parka pod UNESCO-vom zaštitom. "Imamo odgovornost očuvati Plitvice i njima gospodariti na održivi način"...

screenshot-dnevnik.hr
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Most nezavisnih lista održao je konferenciju za medije na Plitvičkim jezerima na kojoj su progovorili o aktualnoj situaciji vezanoj za ovaj nacionalni park.

Na konferenciji su bili čelnik Mosta Božo Petrov, politički tajnik Nikola Grmoja, saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović, saborski zastupnici Miro Bulj i Ines Strenja Linić te voditelj Mostova savjeta za branitelje Vlado Marić.

Mostov Saborski zastupnik Miro Bulj na konferenciji za novinare objasnio je kako najmanje koristi od apartmana na Plitvicama ima lokalno stanovništvo jer su uglavnom vanjski investitori oni koje ne zanima održivi razvoj.  Umjesto da se domaćem stanovništvu da prilika da opstane, faraonska vlast u Gospiću i građevinski lobiji omogućavaju apartmanizaciju investitorima sa strane i Plitvice propadaju. Nazvao je Plitvička jezera bankomatom te nadalje ustvrdio pozvavši građane Like i udruge da zajedno obrane Plitvice od devastacije, a Liku od iseljavanja. “Obranili smo Peruću pa ćemo i Plitvice”, poručio je Bulj.

Predsjednik Mosta NL Božo Petrov izjavio je u petak na konferenciji za novinare na Plitvicama kako se očuvanju tog svjetskog bisera prirode pretpostavljuju borbe oko uhljebljenja HDZ-ovog kadra i kako je političko  imenovanje ravnatelja godinama uništavalo Plitvice.

“Političko imenovanje ravnatelja godinama je uništavalo Plitvice, jer stručnost nije bila uvjet”, rekao je Petrov. Poručio je da je devastaciju Plitvičkih jezera neophodno zaustaviti potičući stručno vodstvo koje će uvesti red nakon višegodišnje eksploatacije nacionalnog parka pod UNESCO-vom zaštitom. “Imamo odgovornost očuvati Plitvice i njima gospodariti na održivi način”, naglasio je Petrov podsjetivši da je Most među prvima ustao u obranu NP Plitvička jezera.

Bivši Mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, koji je imenovao prethodnog ravnatelja NP Plitvička jezera Anđelka Novosela, važnim je ocijenio da na kormilo te javne ustanove ne dođu samo stranački podobni kadrovi već stručnjaci koji neće dozvoliti enormni rast broja posjetitelja na štetu zaštite prirode, koji će nastaviti suspendirani Akcijski plan upravljanja brojem posjetitelja koji je sačinio ravnatelj Novosel te koji će prostorni plan i daljnju gradnju dovesti na mjeru održivog razvoja, jer sadašnji turistički razvoj ostavlja “devastirajući okolišni otisak”.VIDEO POGLEDAJTE -OVDJE

“UNESCO do 1. veljače ove godine očekuje izvješće o tome što je poduzeto na primjedbe njihove komisije o manjkavostima, a o čijem radu ovisi hoće li se stanje preizgrađenosti i loše upravljanje brojem posjetitelja ocjeniti tako lošim da bi se Plitvice s liste svjetske zaštićene prirodne baštine ‘preselile’ na listu ugrožene svjetske prirodne baštine”, upozorio je Dobrović, u čijem je mandatu Ministarstvo podignulo kaznenu prijavu protiv osobe koja je smatrala da ne treba tražiti dozvolu za građevinske radove u nacionalnom parku.

Konferencija za medije MOSTA/foto/fah

“Smatramo da je dosta toga da politika utječe na ravnatelja nacionalnog parka, to nije politička funkcija. Branitelji su ljetos poručili da će stati u obranu Plitvica baš kao i 90-ih godina i to su učinili, ustali su protiv pojedinačnih interesa, protiv interesnih skupina koji su donošenjem prostornog plana unazadili Plitvice, dozvolivši prekomjernu gradnju. Broj ležajeva je od 2009. do 2014. narastao sa 600 na 12.500,”, istaknuo je Dobrović. VIDEO POGLEDAJTE -OVDJE

 Miro Bulj objasnio je kako najmanje koristi od apartmana ima lokalno stanovništvo jer su uglavnom vanjski investitori oni koje ne zanima održivi razvoj.  Umjesto da se domaćem stanovništvu da prilika da opstane, faraonska vlast u Gospiću i građevinski lobiji omogućavaju apartmanizaciju investitorima sa strane i Plitvice propadaju, ustvrdio je Bulj pozvavši građane Like i udruge da zajedno obrane Plitvice od devastacije, a Liku od iseljavanja. “Obranili smo Peruću pa ćemo i Plitvice”, poručio je Bulj.VIDEO POGLEDAJTE -OVDJE

Saborska zastupnica Ines Strelja Linić i Mostvov voditelj Savjeta za branitelje Vlado Marić istaknuli su da su Plitvice osim svjetskog prirodnog bisera i simbol Domovinskog rata. Branitelji ne mogu dozvoliti da se sada, u miru, divljom aparmanizacijom devastiraju Plitvice za čiju su obranu u ratu branitelji davali svoje živote, istaknuo je Marić.

Mostov voditelj savjeta za branitelje Vlado Marić osvrnuo se na branitelje koji su branili Plitvička jezera na krvavi Uskrs i Josipa Jovića. Konstatirao je da očito i danas treba braniti Plitvice te da su branitelji prvi stali u obranu od apartmanizacije.

VIDEO POGLEDAJTE -OVDJE
A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •