Putin zatražio-Moskva objavila popis “neprijateljskih” zemalja, na njemu i Hrvatska

Ovo je jedan od prvih odgovora Rusije na sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu...

foto-screenshot
Podijeli

Rusija je sastavila listu “neprijateljskih” zemalja kojima ruski građani i tvrtke mogu otplatiti dug u rubljama, valuti čija je vrijednost od siječnja pala za 45 posto, priopćila je danas vlada…

Popis je usvojen nakon predsjedničke uredbe od 5. ožujka kojom se ruskoj vladi, kompanijama i građanima dozvoljava da privremeno u rubljama otplate dugove u stranoj valuti međunarodnim kreditorima iz “neprijateljskih zemalja”.

To je moguće ako dužnik od ruske banke zatraži otvaranje posebnog računa u rubljama u ime stranog kreditora i pošalje mu ekvivalentu uplatu u rubljama po dnevnom tečaju Ruske središnje banke.

Ovo je jedan od prvih odgovora Rusije na sankcije koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu.

Sankcije su izazvale povijesni pad vrijednosti rublje i zamrzavanje ruske državne imovine u inozemstvu, čime je središnjoj banci onemogućeno korištenje deviza za stabilizaciju rublje.

Ne mogu se, međutim, blokirati sve rezerve ruske Središnje banke, budući da nisu sve na Zapadu. EU ne može blokirati rezerve u Moskvi ili u Kini.

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio od vlade popis stranih država koje su uvele sankcije protiv Rusije, ruskih tvrtki i građana, stigao je i popis, objavila je ruska vlada.

Popis uključuje: Australiju, Albaniju, Andoru, Ujedinjeno Kraljevstvo, Gibraltar, države članice Europske unije, Island, Kanadu, Lihtenštajn, Monako, Novi Zeland, Norvešku, Republiku Koreju, San Marino, Sjevernu Makedoniju, Singapur, SAD, Tajvan, Ukrajinu, Crnu Goru, Švicarsku, Japan…. “Naredba je pripremljena kao dio Uredbe predsjednika od 5. ožujka 2022. ‘o privremenom postupku za ispunjenje obveza prema određenim inozemnim vjerovnicima'”, stoji u priopćenju.

H.H.


Podijeli