MORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih škola

Riječ je o novom modelu stipendiranja učenika srednjih škola koji su zainteresirani za karijeru vojnog pilota, odnosno studij aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti....

U subotu, 10. listopada 2020. godine u 14:00 sati u vojarni "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici, šest učenika srednjih škola je potpisalo ugovor s Ministarstvom obrane RH o stipendiranju tijekom četvrte godine srednje škole | Foto: HRZ/ A. Trupinić
Podijeli

 

Riječ je o novom modelu stipendiranja učenika srednjih škola zainteresiranih za karijeru vojnog pilota, odnosno studij aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti…

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” u subotu, 10. listopada 2020. godine, Ministarstvo obrane RH potpisalo je ugovore o stipendiranju sa šest učenika četvrtih razreda srednjih škola, budućim stipendistima vojnim pilotima.

Riječ je o novom modelu stipendiranja učenika srednjih škola koji su zainteresirani za karijeru vojnog pilota, odnosno studij aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti.

Naime, nakon prijave na javni natječaj za stipendiranje u veljači ove godine šest učenika je uspješno prošlo odabirni postupak za stipendiste-vojne pilote, od psihologijskog ispitivanja i provjere tjelesne spremnosti do liječničkog pregleda i selekcijskog letenja. Time su stekli sve potrebne uvjete kako bi postali stipendisti Ministarstva obrane RH, odnosno stipendisti-vojni piloti.

Njihov sljedeći korak je prijava polaganja ispita državne mature u skladu s traženim ispitima za smjer Aeronautika, te odabir Fakulteta prometnih znanosti, smjer Aeronautika, modul vojni pilot. Paralelno s prijavom na Fakultet, trebaju se prijaviti i na javni natječaj koji će Ministarstvo obrane RH raspisati za akademsku godinu 2021./2022. za upis kandidata na prvu godinu sveučilišnog preddiplomskog i diplomskog studija (3+2 god.) Aeronautika – vojni pilot Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu, zajedno s ostalim kandidatima – učenicima 4. razreda srednje škole koji će tek morati prolaziti cijeli odabirni postupak.

Potpisivanju ugovora su, uz obitelj i prijatelje, nazočili i načelnik Operativnog odjela Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Željko Ninić, načelnik Odjela za provedbu izobrazbe Ministarstva obrane RH brigadir Goran Wagner, te djelatnici Zapovjedništva HRZ-a.

Tom prigodom, brigadir Ninić je izjavio kako je ponosan na hrabrost i odlučnost novih kandidata za vojne pilote i poručio kako i sami moraju biti ponosni na svoj uspjeh koji je tek prva stepenica na putu do njihovog novog ureda koji je sve samo ne običan.

“Poziv vojnog pilota nije za svakoga, ne čuju ga svi, zato vas ovdje danas nema mnogo. Svi koji ste tu, zasluženo ste ovo ljeto proveli u kabini aviona i potpisali ovaj Ugovor. Zbog toga možete biti ponosni do neba. Dajemo vam i veliku odgovornost koju ćete nositi sa sobom do kraja vaše karijere. Vi ste naši prvi stipendisti za vojne pilote, prva generacija koja je uspješno provela selekcijsko letenje prije završetka srednje škole”, istaknuo je brigadir Ninić.

Osamnaestogodišnji Kristijan Barić rekao je kako je njegov san let na borbenim nadzvučnim avionom, a ova stipendija bit će mu potpora i podsjetnik za ulazak u obitelj Hrvatske vojske, te ostvarenje svih njegovih želja i snova.

“Današnji dan za mene je iznimno ponosan trenutak, obzirom da dugi niz godina sanjam kako ću postati vojni pilot”, poručio je Roko Jurac.

Njegov kolega Stipe Lulić izjavio je kako potpisivanje ugovora za njega znači početak nezaboravne avanture, a u budućnosti se vidi na avionu Pilatus kao član akro grupe “Krila Oluje”.

Nakon potpisivanja Ugovora, stipendisti i pripadnici MORH-a i HRZ-a razgledali su borbene avione MiG-21, avion Rudolfa Perešina, te su se upoznali sa svim informacijama o letenju i pozivu vojnog pilota.

MORH potpisao ugovore o stipendiranju učenika četvrtih razreda srednjih škola
U subotu, 10. listopada 2020. godine u 14:00 sati u vojarni “Pukovnik Marko Živković” u Velikoj Gorici, šest učenika srednjih škola je potpisalo ugovor s Ministarstvom obrane RH o stipendiranju tijekom četvrte godine srednje škole, priopćio je MORH- | Foto: HRZ/ A. Trupinić-VIŠE FOTO-OVDJE
M.M.

 


Podijeli