Podijeli

U povodu gaženja i oskvrnjenja hrvatske zastave u zgradi Narodne Skupštine Srbije, oglasio se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Budući da je spomenuo i župu Zrin koja se nalazi na području Sisačke biskupije, Biskupijski ordinarijat u Sisku u priopćenju, koje je potpisao generalni vikar mons. Marko Cvitkušić,  ističe kako je Zrin vjekovna katolička župa, u kojoj danas  nema niti jednog katolika jer su je prije 75 godina razorili partizani i pobunjeni Srbi. Stoga je to mjesto strašnog stradanja Hrvata, a ne Srba. Dakle, stanje je potpuno obrnuto. Zrin je mjesto gdje su hrvatski ljudi doživjeli agresiju i genocid, masovna ubojstva, mučenja, zarobljavanja, progon, razaranja crkvi, škola i hrvatskih domova.

 

Današnji predsjednik srbije Vučić, bivši predsjednik srbije Nikolić i osuđeni ratni zločinac i srbijanski parlamentarac Šešelj, zajedno u srpskoj agresiji na BiH.

Pogledajte video

Taj su identitet željeli uništiti ubojice 1943. godine kada je ubijen svaki treći Zrinjanin, 291 nevin civil. Sisačka biskupija odlučila je stoga u Zrinu uz temelje srušene župne crkve sagraditi spomen-crkvu s imenima svih pobijenih.

Spomenik bl. Alojziju Stepincu

3. listopada povodom 20. obljetnice beatifikacije i 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca svećenici Zagrebačke crkvene pokrajine hodočastiti će u Krašić.

Spomenik bl. Alojziju Stepincu Biskupija će podići ispred katedrale jer je on blaženik Katoličke Crkve i zbog naše zahvale za njegova nebrojena dobročinstva. Želimo poručiti svima da ne dopuštamo da nam bilo tko na ovom svijetu blati naše svetinje i ponižava svijetlu uspomenu nadbiskupa kojemu svoje živote imaju zahvaliti i mnogi Srbi, osobito kozaračka djeca koju je on spašavao.

U Biskupskom ordinarijatu u Sisku u utorak je održana 38. sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine, pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića. Kardinal je pozvao medije da svojom službom pomognu u promicanju vrednota na dobro društva. O životu u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu govorio je rektor preč. Anđelko Košćak. Na sjednici je odlučeno je da će 3. listopada povodom 20. obljetnice beatifikacije i 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca svećenici Zagrebačke crkvene pokrajine hodočastiti u Krašić, donosi Vatikanski radio.

L.K.


Podijeli

5 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 3 =