Moja savjest je čista! U listopadu 1946. Zagreb – Alojzije Stepinac osuđen na 16 godina zatvora.Židovi su prosvjedovali ističući da je Stepinac uvijek bio vjeran prijatelj Židova!

U križu ti bijaše svjetlo koje zlotvori ne vidješe iz pomame i bijesa nevinog te osudiše. Mučeničkom smrću ti umrije a oni se veseliše, gle čuda sada ti živi mrtvaci zemljom tumaraju bezglavo, a ti na nebu uz Učitelja svoga kraljuješ...

Podijeli

Na današnji dan, 11. listopada 1946., osuđen je na 16 godina zatvora zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. Taj hrvatski mučenik, blaženik i kandidat za kanonizaciju (sveca sveopće Crkve) osuđen je u montiranom komunističkom procesu, kakvih je bilo na tisuće u 45 godina krvave strahovlade i terora…

Komunističke vlasti više su puta privodile i uhićivale zagrebačkog nadbiskupa, a nakon sve žešćih pogrda i napada na njegovu osobu, ponovno je uhićen 18. rujna 1946., a 30. rujna izveden pred već montirani politički sudski proces.
Znamenit je njegov govor pred sudom 3. listopada, koji nije samo obrana, nego optužnica nepravednog suda i vjeroispovijest – za koje je svetinje on spreman položiti i život.

Na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata, nevin je osuđen 11. listopada 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih pet godina lišenja svih građanskih prava.

Dana 19. listopada 1946. Alojzije Stepinac je odveden na izdržavanje kazne u kazneno-popravni dom u Lepoglavi gdje je bio do 5. prosinca 1951. Bilo mu je doduše dopušteno slavljenje mise i čitanje teoloških knjiga, ali je držan u potpunoj izolaciji, podvrgnut trajnim ponižavanjima i stresovima, a po svoj prilici i trovanju, što je uvelike narušavalo njegovo zdravlje. Po svjedocima u procesu za beatifikaciju bio je na popisu zatočenika osuđenih na likvidaciju.

Nakon 1864 dana provedenih u lepoglavskom zatvoru, 5. prosinca 1951. bio je premješten na izdržavanje preostalog dijela kazne u internaciju u rodni Krašić.

U zatočeništvu, 12. siječnja 1953.  papa Pio XII. imenuje ga kardinalom, na što su komunističke vlasti prekinule diplomatske odnose sa Svetom Stolicom. Nije mogao u Rim ni po kardinalski grimiz, a po smrti Pija XI. ni u konklave, jer nije bio siguran da će se moći vratiti u domovinu, a htio je po svaku cijenu ostati sa svojim narodom.

Umro je u zatočeništvu na glasu svetosti 10. veljače 1960. Od smrti hrvatski narod i kršćani smatrali su ga uzorom svetosti i mučeništva, te se neprekidno do današnjeg dana utječu njegovoj zaštiti i zagovoru.

Izdvajamo nekoliko komentara razmišljanja ljudi na ovu temu o Blaženom Alojziju Stepincu.

PREDGOVOR
U križu ti bijaše svjetlo koje zlotvori ne vidješe iz pomame i bijesa nevinog te osudiše. Mučeničkom smrću ti umrije a oni se veseliše, gle čuda sada ti živi mrtvaci zemljom tumaraju bezglavo, a ti na nebu uz Učitelja svoga kraljuješ.
Za života si stado svoje vodio na obilne pašnjaka, a bezbošci te htjedoše odvojit od Rima i svete stolice. Neustrašivost teče tvojim venama, ti zazva Djevicu Mariju da zaštiti te od onih kojima je bezboštvo religija. Inercijom ne služi se Isus, već ljubavlju i dobrotom, dade svećenicima primjer da svi idu njegovim stopama. A svojim prijateljima reče da se ne uzdaju u grabež već sve suvišno dijele sirotama, a kada se dođe proslaviti neće više biti u korotama. U križu ti bijaše svjetlo koje zlotvori ne vidješe, iz pomame i bijesa nevinog te osudiše.
HIMAN
U zboru svetih evo, Stepinca častimo sada, on Bogu putio narod svoj, sad pjevamo Bogu slava.
Ljubavlju je pristupao svakom Božjem stvorenju, nepristranost je njegovo oružje. Stepinče, hvala ti na svemu.
O, Stepinče ponizni časti te narod u Hrvata, zagovaraj nas kod Boga i otvori nam nebeska vrata.
Tvoje su riječi i danas žive, a mi se nadahnjujemo njima, u tjeskobi ratnih stradanja ti bio si prijatelj svima.
Duh te ponizni vodio da služiš Bogu vjerno, ni osudom te nisu spriječili da ideš svojim putem smjerno.
Tvoja su usta zborila istinu, a svijet istinu ne voli, kada te nisu mogli privoljet sebi, onda su te u haps zatvorili.
Zlikovci te osudili, a ti se branio nisi, živiš sudbinu svoga Učitelja, a On prijatelje uvijek uskrisi.
Svjedoče mnogi i danas o tvojoj svetosti, evo Veliki sine Hrvatskoga roda mi idemo tvojim putem smjelo.
U svjetlu Božje ljubavi mi zajedno idemo cilju svom, slavimo ustoličenje tvoje I služimo Bogu svom.
Slava te Božja resi, sada u nebesa razgovorom tvojim Bog čini čudesa. Bolesti mnoge nestaju, a križ postaje svjetlo, brani Hrvatsku od svakog zla da ide tvojim putem smjelo.
O, Stepinče ponizni časti te narod u Hrvata, zagovaraj nas kod Boga i otvori nam nebeska vrata. ?

Podijeli