DRŽAVNICI ČESTITALI JOHNSONU NA POBJEDI!…Johnson odbacuje zahtjev škotske premijerke za drugim referendumom o neovisnosti

Američki predsjednik Donald Trump čestitao je Borisu Johnsonu na rezultatima, napomenuvši kako će sada SAD moći s Britanijom sklopiti novi trgovinski dogovor nakon Brexita....

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

 Britanski premijer Boris Johnson poručio je škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon u petak da neće podržati njezin plan za drugim referendumom o neovisnosti Škotske, nekoliko sati nakon što su oboje postigli odličan rezultat na parlamentarnim izborima…

“Premijer Johson je dao do znanja da se nastavlja protiviti drugom referendumu o neovisnosti, stojeći uz većinu građana u Škotskoj koji se ne žele vratiti podjelama i nesigurnosti”, priopćeno je iz premijerova ureda.

LONDON – Britanski premijer Boris Johnson poručio je škotskoj premijerki Nicoli Sturgeon da neće podržati njezin plan za drugim referendumom o neovisnosti Škotske, nekoliko sati nakon što su oboje postigli odličan rezultat na parlamentarnim izborima.

Sturgeon je ranije zatražila još jedan referendum o neovisnosti nakon što je njezina Škotska nacionalna stranka (SNP) osvojila 48 od 59 škotskih mjesta u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu, što je bilo više od očekivanog.

Johnson, čiji su konzervativci ostvarili veliku pobjedu na izborima u četvrtak, razgovarao je sa Sturgeon i rekao da neće pristati na drugi referendum o neovisnosti nakon što su škotski glasači podržali ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu 2014.H

Škotska je glasala i za ostanak Britanije u Europskoj uniji na referendumu 2016.

“Premijer je dao do znanja da se nastavlja protiviti drugom referendumu o neovisnosti, stojeći uz većinu građana u Škotskoj koji se ne žele vratiti podjelama i nesigurnosti”, priopćeno je iz premijerova ureda.

U priopćenju se dodaje da su rezultati referenduma 2014. bili uvjerljivi i da se trebaju poštovati.

Sturgeon je ubrzo odgovorila na Twitteru. Napisala je da je premijeru poručila da se njezin politički mandat da građanima da izbor treba poštovati, “kao što i on očekuje da se njegov mandat poštuje”.

 

Svjetski čelnici počeli su čestitati Borisu Johnsonu na današnjoj pobjedi. 

“Čestitke Borisu Johnsonu na ovakvoj pobjedi. Veselim se stabilnosti koju će donijeti ovi izbori i novim dogovorima. Pozdravi za sve nas tihe Britance”, poručio je australski premijer Morrisonna Johnsonu na Twitteru.

“Čestitke povratku premijera Borisa Johnsona i njegovoj većinskoj pobjedi. Želim mu sve najbolje i veselim se suradnji koja će ojačati odnose između Indije i velike Britanije”, napisao je na Twitteru indijski premijer Narendra Modi.

Čestitali su mu i premijeri Bugarske i Latvije.

Predsjednik Laburističke stranke Ian Lavery za poraz krivi stav stranke spram Brexita. Rekao je da je jedina razlika između ovih izbora i onih iz 2017. ta da su ovoga puta podržavali održavanje još jednog referenduma. Smatra da postoji “nedostatak povjerenja” jer je stranka u svom manifestu iz 2017. godine obećala da će poštovati ​​rezultat referenduma.

Zabilježen porast britanskih dionica nakon izborne pobjede Borisa Johnsona. Indeks FTSE 100 je za 0,5% viši već u prvim minutama nakon otvaranja tržišta.

“Sada je jasno da je Brexit volja većine britanskog naroda. Neću vas razočarati, radit ću dan i noć kako bih opravdao vašu podršku. Jer mi političari izgubili smo zadnje tri godine na razne pregovore i dogovore. Brexit će se dogoditi do 31. siječnja, nema ali, nema možda. Želimo izaći iz Europske unije i preuzeti kontrolu nad našim granicama, nad našim zakonima, nad našim migracijskim sustavom i sklopiti nove dogovore.

NHS (Nacionalna zdravstvena služba) naš je glavni prioritet. Dovest ćemo nove medicinske sestre i tehničare, nove liječnike, izgraditi nove bolnice. Radit ćemo na svim prioritetima za koje ste glasali, poput ulaganja u školstvo, ulaganja u znanost, u policiju. Glasali ste za to da ova zemlja postane ugljično neutralna. I to ćemo napraviti. Za sve ove stvari dali ste svoj glas i naša je sveta obaveza ispoštovati vaše želje i vaše povjerenje”, rekao je jutros Johnson u svom govoru.

Američki predsjednik Donald Trump čestitao je Borisu Johnsonu na rezultatima, napomenuvši kako će sada SAD moći s Britanijom sklopiti novi trgovinski dogovor nakon Brexita.

“Čestitamo Borisu Johnsonu na velikoj pobjedi! Velika Britanija i Sjedinjene Države moći će sada, nakon Brexita, ostvariti novi, veliki trgovinski sporazum. Taj posao može biti daleko unosniji od bilo kojeg drugog posla koji bi se mogao sklopiti s EU-om. Slavimo Borisa!”, napisao je Trump na Twitteru.

Financijska tržišta su nakon prvih procjena da je Boris Johnson osvojio većinu reagirala rastom vrijednosti britanske funte.

G.S./T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dva × 2 =