Mladi luk, kapula ili mlada kapulica: Ovo je top pet razloga zašto je mladi luk dobro jesti svaki dan

Mladi luk (kapula ili kapulica) je pun antioksidansa koji štiti ćelije u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni tlak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

Mladi luk je pun antioksidansa koji štiti ćelije u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni tlak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Stiže sezona mladog luka, koji je prebogat vitaminima i mineralima i odličan u zaštiti zdravlja, pa je šteta ne iskoristiti priliku i ne uvrstiti ga u prehranu. Poznato je da mladi luk ima antibakterijska svojstva te štiti od upala, kao i da pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje probave…

Imajte na umu da zeleni dio mladoga luka nikako ne bi trebalo bacati, jer se u njemu nalaze sastojci odlični za naše zdravlje.

Ovo je top pet razloga zašto je mladi luk dobro jesti svaki dan:

Štiti srce

Mladi luk je pun antioksidansa koji štiti ćelije u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni tlak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka.

Dobar je za vid

Mladi luk štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnjače. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid.Jedan luk sadrži oko 3 % dnevnih potreba za vitaminom A.

Jača kosti

Vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 % preporučene doze vitamina K i oko 2 % vitamina C. I jedan i drugi važni su za gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.

Snižava kolesterol

Zeleni dio mladog luka snižava nivo lošeg kolesterola u krvi, a pomaže i u reguliranju nivoa šećera u krvi.

Za ljepšu kožu

Mladi luk pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je važan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.

Nadalje je odličan i nezaobilazan u serviranjima kod janjećeg pečenog mesa i drugih specijaliteta.

H.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

jedanaest + devetnaest =