MISTERIJ ODBJEGLIH OGROMNIH ZMIJURINA U BAKRU Navodno su stigle brodom, no sad više nitko ne zna gdje su: ‘Svi se prave grbavi, a mogli bismo imati najezdu’..VIDEO…

žda je ovdje u pitanju šverc. Trebate znati kako je nakon oružja, droge i ljudi, trgovanje životinjama na četvrtom mjestu...

screenshot
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

Na terminalu Luke Rijeka u Bakru prolaznik je u utorak snimio dvije zmije, navodno dugačke od dva do tri metra. Tad se spekuliralo da su stigle zajedno s brodskim teretom iz engleskog Norfolka, jedni su pretpostavljali da se radi o bezopasnim, ali velikim pitonima, a drugi da se radi o livadnim zmijama. Sanitarne službe su odmah obaviještene, kako je tad pisao portal Pomorac.net, no gmazovi još nisu pronađeni.

obzirom da posade brodova znaju držati zmije kako bi hvatale glodavce, nije isključeno da su pridošlice upravo doputovale na nekom od brodova koji iskrcavaju teret u bakarskoj luci, piše Novi list. Zasad nema informacija da su uhvaćene ili vraćene na brod, ali, najgore od svega – nema ni zmija, a gdje su, ne zna nitko.

Obaviješten je niz institucija, od Grada Bakra, preko Luke Rijeka, komunalnih redara, vatrogasaca, Lučke kapetanije, Nastavni zavod za javno zdravstvo, pa do Prirodoslovnog muzeja Rijeka i Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu. No, rezultata nema, a institucije uglavnom prebacuju odgovornost jedna na drugu.

– I ovo je primjer čiste hrvatske priče u kojoj se svi prave ‘grbavi’ i prebacuju odgovornost jedni na druge. Po mojem mišljenju treba najprije determinirati životinju, a potom utvrditi kako je završila u bakarskoj luci. Je li u ovom slučaju zakazala carina, jer tako se onda putem rudače može štošta prošvercati? Možda je ovdje u pitanju šverc. Trebate znati kako je nakon oružja, droge i ljudi, trgovanje životinjama na četvrtom mjestu. Najveći je problem što se ne zna gdje su zmije trenutno, ima li ih još, jesu li otrovne. Netko u Luci je trebao znati da su zmije na brodu – rekao je ornitolog Andrej Radalj, predsjednik ekološke udruge Jezero za Novi list.

A.K.


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

5 KOMENTARI

 1. Na brodu ne mogu biti zmije za mobitel miševe – ipak ste u Rijeci a se informirate.
  Zmije mogu biti u raznim teretima ali to je posao sanitarnih vlasti zemlje da provjeri moguće terete kojim one eventualno mogu doći. Šverc gmazova je druga stvar i sa time se trebaju baviti carina prema riziku koji nosi brod iz rizičnih zemalja i posada broda. Prosudbu ritma vrše lučke vlasti i sigurnosne provjere. Netko dobiva platu za te prosudbe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − jedan =