Misa u povodu 31. obljetnice osnutka 109. brigade ZNG-a Vinkovci.109. brigada ZNG-a Vinkovci, bila prva ustrojena pričuvna brigada u Republici Hrvatskoj.‘Nije uzalud što si učinio, jer ja sam danas slobodan zbog tvoje žrtve’“.

Prije završnoga blagoslova, predvoditelj misnoga slavlja poručio je neka svatko ponese dvije riječi – obitelj i Domovina, neka ih čuva, bori se za njih, i potaknuo da svi budu zahvalni pripadnicima vinkovačke brigade koji su svoje živote položili za hrvatsku samostalnost...Zlo nam prijeti sa svih strana, a ono što je najveće zlo jest nepoštovanje jednih prema drugima“, rekao je policijski kapelan....

MISA U POVODU 31. OBLJETNICE VINKOVAČKE 109. BRIGADE
Podijeli

U sklopu obilježavanja 31. obljetnice osnutka 109. brigade Zbora narodne garde (ZNG-a) Vinkovci, u središnjoj vinkovačkoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona u subotu, 28. svibnja, misno slavlje za 202 poginulih i 12 nestalih pripadnika te brigade i za sve one koji su u poslijeratnom razdoblju preminuli od posljedica Domovinskoga obrambenoga rata, predvodio je kapelan Policijske kapelanija „Sv. Euzebije i Polion“ Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ivan Begović…

U propovijedi je vlč. Begović podsjetio kako je 109. brigada ZNG-a Vinkovci, bila prva ustrojena pričuvna brigada u Republici Hrvatskoj. „Prošla je 31 godina, prošlo je mnogo situacija, i od onih 10 tisuća, koji su bili u brigadi, kad bi se danas trebali okupiti, pitamo se, koliko bismo ih mogli okupiti. Vidimo oko sebe da je zlo sve prisutnije. Pitamo se gdje smo pošli, gdje smo otišli? Zašto opet dopuštamo da među vama, koji ste znali stati bok uz bok, koji ste znali biti zajedno u rovovima, koji ste znali zajedno jesti iz limenki, zašto opet postoji toliko razdijeljenosti?“, potaknuo je na promišljanje vlč. Begović. Ljudi, koji su položili svoje živote, da mogu pitali bi se, zašto smo se borili? Zašto naši suborci dolaze u situaciju da ne mogu jedan drugoga pogledati? „Sve više smo razjedinjeniji, a znajmo, da što smo više razjedinjeni, drugi može s nama vladati. Zlo nam prijeti sa svih strana, a ono što je najveće zlo jest nepoštovanje jednih prema drugima“, rekao je policijski kapelan.

Istaknuo je da „danas, dok se molimo i sjećamo naših poginulih i nestalih, na osobit način molimo za našu Republiku Hrvatsku“.

„Molimo za našu slobodu koju imamo, da je što duže imamo, da svi oni koji su utkali svoje živote, oni koji se i danas bore, da ne posustaju u toj borbi, jer kao što vidimo, pokušava se katolički i kršćanski identitet izbaciti što god može više. Kao da smo se u svemu tome umorili, kao da klapamo. Neki dan smo slavili Uzašašće. Izađimo iz svojih šutnji, i ako se nazivamo katolicima, budimo ono što jedan katolik jest. Najružnija rečenica koju čujem je: ‘Ovo nije moja država.’ Naprotiv, ovo je moja država dokle god ima i jedan Hrvat, dokle god je i jedan branitelj živ, ovo je država za koju smo se borili. Ako je mi ne budemo čuvali, nitko je neće čuvati. Nitko se neće za nju moliti, ako mi ne budemo molili“, poručio je vlč. Begović. Prošla je 31 godina. „Sjetimo se da je vrlo brzo prošlo i onih 45 godina. Zar moramo uvijek u krvi sve svoje davati? Budimo oni koji će se okrenuti Bogu, koji će mu se vratiti, i koji će se vratiti onim svojim vrijednostima, a to je da je čovjek na prvome mjestu, da budemo više ljudi, da više cijenimo one koji su bili s nama 1991. godine, i da uistinu upućujemo Gospodinu molbe da nam ova sloboda koju imamo što duže potraje i da ne moramo opet slati neke nove sinove i kćeri da se bore za nas“, rekao je vlč. Begović. Na kraju je poručio: „Treba se okupljati na ovakvim obljetnicima, gdje ćemo se podržavati i uvijek govoriti: ‘Nije uzalud što si učinio, jer ja sam danas slobodan zbog tvoje žrtve’“.

Prije završnoga blagoslova, predvoditelj misnoga slavlja poručio je neka svatko ponese dvije riječi – obitelj i Domovina, neka ih čuva, bori se za njih, i potaknuo da svi budu zahvalni pripadnicima vinkovačke brigade koji su svoje živote položili za hrvatsku samostalnost.

Na euharistiji je koncelebrirao domaći župni vikar Božidar Nađ. Na misi su sudjelovali obitelji i prijatelji poginulih i nestalih pripadnika 109. vinkovačke brigade, izaslanik predsjednika RH brigadni general Mijo Validžić, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Sabora RH dr. Mladen Karlić, župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, gradonačelnici Vinkovaca i Otoka Ivan Bosančić i Josip Šarić te predstavnici braniteljskih udruga.

Na misi je pjevao domaći Mješoviti zbor „Sv. Cecilija“ s voditeljicom i orguljašicom Dubravkom Vukovarac, prof, donosi IKA.


Podijeli