Ministrica MZO Divjak: U kurikularnu reformu uloženo je već oko 2 milijarde kuna, a bit će još ulaganja u opremu, edukaciju i udžbenike…

Zagreb, 24.04.2019.- Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) na Nacionalnom stručnom skupu škola sudionica eksperimentalnog programa "Škola za život"...

Foto-Fah
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu kako je tijekom posljednje tri godine u kurikularnu reformu obrazovanja uloženo oko 2 milijarde kuna, što je u prosjeku 1,5 milijuna kuna po školi za edukaciju, udžbenike i opremu…

Zagreb, 24.04.2019.- Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) na Nacionalnom stručnom skupu škola sudionica eksperimentalnog programa “Škola za život” okuplo je više od dvije tisuće ravnatelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika iz škola koje sudjeluju u provedbi tog programa.Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sudionicima na skupu održala je prezentaciju.

Divjak je to rekla na Nacionalnom stručnom skupu sudionika eksperimentalnog programa Škola za život koji je, u organizaciji resornog ministarstva, okupio ravnatelje, nastavnike i suradnike iz 74 škole sudionice programa.

“Po školi u Hrvatskoj uložili smo preko 1,5 milijuna kuna u tri godine. Eksperimentalne škole su dobile nešto i predujma, a bit će još ulaganja u opremu, edukaciju i udžbenike“, kazala je ministrica dodavši da ne treba zaboraviti da je sustav osnovnog i srednjeg obrazovanja bio zapušten te da se u njega dugo vremena nije ulagalo.

Divjak: Uskoro gotovo i opremanje škola
Upitana je li u škole došla sva potrebna oprema za provedbu reforme, ministrica je pojasnila da je u škole došla kompjutorska oprema, te da će tableti i ostalo što je bilo u javnoj nabavi doći kroz dva tjedna.
“Ono što se tijekom javne nabave posebno naručivalo, sada stiže u škole i bit će kroz sljedećih tjedan ili dva kompletirano”, izjavila je Divjak.

Zadovoljna je, kazala je, jer se može susresti s ljudima koji su sukreirali kurikularnu reformu.

Dodala je i da sada, pri završetku eksperimentalnog programa te uoči uvođenja cjelovite reforme u sve osnovne i srednje škole u rujnu ove godine, još uvijek ima pitanja, ali i povratnih poruka.

“Ima ljudi koji su u eksperimentalnom programu radili i davali povratne informacije u smislu pozitivnih, ali i negativnih stvari koje još moramo popraviti. Treba slušati i kritike i razlučiti što je od toga kritika, a što je kritizerstvo”, zaključila je.

Kada je riječ o reformi visokog obrazovanja, Divjak je pojasnila kako je ta reforma nešto drugačija zbog autonomije sveučilišta.

Istaknula je, međutim, da je u tijeku završetak novog zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a da su snažan reformski instrument sami programski ugovori.

“S većinom sveučilišta završavamo programske ugovore, a nagalsak im je na relevantnosti obrazovanja, odgovore na potrebe tržišta rada i općeniti doprinos obrazovanja u društvu”, izjavila je.

Na nacionalnom stručnom skupu, u Košarkaškom centru Dražena Petrovića predavanja su, uz resornu ministricu, održale i  međunarodne stručnjakinje Carolyn Robson i Albena Spasova.H

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

8 KOMENTARI

  1. Pa ti neznas ni ovce cuvat a kamoli vodit kurikulum koji bi sacuvao hrvatsko skolstvo usto su potrosene milijarde a nista nije napravljeno osim krivotvorina hrvatske povjesti bolje daj ostavku da domoljubni znanstvenici vrate hrvatske vrijednosti nauke

  2. ona se sa time hvali,a to je u stvari kritika zbog uzaludno ulupanih novaca,bilo bi interesantno vidjeti podatak koliko su od tih novaca inkasirali raznorazni vanjski savjetnici i ostali stručnjaci

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 14 =