Ministri obrane Krstičević i Macierewicz najavili sporazum o obrambenoj suradnji Poljske i Hrvatske

Macierewicz je zahvalio Krstičeviću na dolasku i sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO-ovim aktivnostima u Poljskoj. „To je iskaz solidarnosti hrvatske vojske prema poljskom narodu...

Krstičević i Macierewicz
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministri obrane Hrvatske i Poljske Damir Krstičević i Antoni Macierewicz najavili su u srijedu u Krakowu potpisivanje sporazuma o unaprjeđenju obrambene suradnje, od vojne industrije do zajedničkih vježbi i izobrazbe pripadnika hrvatskih i poljskih oružanih snaga.

Ministar obrane RH Damir Krstičević se nalazi u službenom posjetu Poljskoj i Litvi 27. do 29. prosinca, a u srijedu se u Krakowu sastao s poljskim ministrom obrane Antoniem Macierewiczem, priopćilo je ministarstvo obrane.

Ministar Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov u četvrtak će posjetiti pripadnike prvog Hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti “Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj” na vojnom poligonu Bemowo Piskie Training Area.

Ministri Krstičević i Macierewicz u Krakowu su potvrdili izvrsnu bilateralnu suradnju dviju zemalja i najavili potpisivanje sporazuma o unaprjeđenju obrambene suradnje u prvom kvartalu 2018. u nekoliko područja, prvenstveno suradnji obrambenih industrija, specijalnih snaga, zajedničkih vježbi i obuke poljskih i hrvatskih oružanih snaga te suradnji na području izobrazbe pripadnika poljskih i hrvatskih oružanih snaga.

“Ovaj posjet, kao i NATO misija u kojoj sudjeluju hrvatski vojnici u Poljskoj, potvrda je hrvatskog prijateljstva i solidarnosti s poljskim narodom. Sudjelovanje u ovoj misiji predstavlja potvrdu da je Hrvatska predana NATO saveznica. Drago mi je što ću sutra sa svojim suradnicima posjetiti hrvatske vojnike u poljskoj bazi, upravo tijekom blagdana”, istaknuo je tom prilikom Krstičević.

“Hrvatska i Poljska su bratske zemlje koje dijele mnogo zajedničkih vrijednosti. Također, izražavam zadovoljstvo što su Poljska i Hrvatska prepoznale važnost buduće suradnje naših obrambenih industrija“, rekao je hrvatski ministar.

Macierewicz je zahvalio Krstičeviću na dolasku i sudjelovanju hrvatskih vojnika u NATO-ovim aktivnostima u Poljskoj. „To je iskaz solidarnosti hrvatske vojske prema poljskom narodu. Suradnja kakvu Hrvatska i Poljska imaju primjer je izvrsne suradnje i model drugim državama kako treba surađivati“ rekao je Macierewicz, navodi se u priopćenju.

A.G.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •