Ministarstvo povuklo nacrt Obiteljskog zakona na doradu

Premijer Andrej Plenković prethodno je na sjednici Vlade najavio novi metodološki pristup u postupku predlaganja zakonskih prijedloga, ponukan, kako je rekao reakcijom javnosti na prijedlog Obiteljskog zakona koji je upućen u javnu raspravu, a nije prošao nikakav formalni oblik rasprave kroz vladina tijela i samu Vladu...

Podijeli

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku priopćilo je u četvrtak poslijepodne da povlači Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona iz Javnog savjetovanja na doradu, svjesni važnosti područja koje uređuje Obiteljski zakon, te u najboljem interesu zainteresirane javnosti.

Ministrica Nada Murganić u priopćenju navodi da je već prvoga dana javnog savjetovanja, na Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona stavljen cijeli niz primjedbi i prijedloga na određene zakonske odredbe.

Podsjeća da je Ministarstvo osnovalo 2016. godine Radnu skupinu za izradu novog zakona, sastavljenu od stručnjaka iz područja obiteljske pravne zaštite, kako bi se razriješili prijepori nastali primjenom Obiteljskog zakona iz 2015. godine, čiju ustavnost preispituje Ustavni sud.

Odmah po objavi nacrta prijedloga Obiteljskog zakona, protiv njega se izjasnilo niz političkih stranaka i udruga, ponajviše zbog sporne definicije obitelji po kojoj žena i muškarac koji nemaju djece nisu obitelj.

Hrvatska narodna stranka (HNS) priopćila je kako neće podržati prijedlog novog Obiteljskog zakona jer smatra da je u 21. stoljeću potpuno neprihvatljiva definicija obitelji po kojoj bračni par bez djece nije obitelj, te je predložila da zakonski prijedlog povuče i doradi.

Usprotivio mu se i predsjednik HSLS-a i saborski zastupnik Darinko Kosor. “Da žena i muškarac u braku koji nemaju djece nisu obitelj može predložiti samo netko tko živi u srednjem vijeku ili tko je opasni fanatik. Za takav prijedlog zakona neće nikada imati moju ruku u Saboru”, napisao je Kosor u kratkom priopćenju.

Oštro su na predloženi zakon reagirali i SDP te udruge Zagreb Pride te Autonomna ženska kuća Zagreb.

Premijer Andrej Plenković prethodno je na sjednici Vlade najavio novi metodološki pristup u postupku predlaganja zakonskih prijedloga, ponukan, kako je rekao reakcijom javnosti na prijedlog Obiteljskog zakona koji je upućen u javnu raspravu, a nije prošao nikakav formalni oblik rasprave kroz vladina tijela i samu Vladu.H

G.S.


Podijeli