Ministarstvo hrvatskih branitelja nagradilo priče iz domovinskog rata u kojem se ne spominju ni srpski agresori, ni kakav se to brutalni rat vodio u Hrvatskoj!”Tenisice broj 45″ – najbolja kratka priča o Domovinskom ratu

Zar to nije istina, povijesna istina?...

Podijeli

U zadnjih nekoliko godina suočeni smo sa sustavnim i kolektivnim “zaboravom”upravo potaknutim iz raznih hrvatskih nstitucija, poput Ministarstva znanostii i obrazovanja, ali da će se to dogoditi i od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, to je teško netko mogao povjerovati. Naime, 27. veljače 2019. godine Ministarstva hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj u kojem su srednjoškolci bili pozvani da u umjetničkoj formi kratke priče ožive svoj doživljaj Domovinskoga rata, da opišu ratni trenutak o kojemu su slušali ili možda osobu koju su upoznali. Međutim, svaka priča po na osob u sebi sadrži isključivo opisivanje nekih trenutaka domovinskog rata koji u svom sadržaju varljivo kriju i ne usuđuju se spomenuti od koga i od čega, zapravo čijih su se to granata bojali i zbog koga su im tate sa  ratnih terena dolazili iscrpljeni i posve drugačiji.

Činjenica je da se zatomljavanju istine o srpskoj i jugofašističkoj agresiji na Hrvatsku na izvjestan način pridružilo i Ministarstvo hrvatskih branitelja dajući nagrade pričama koje jako lijepo kamufliraju srpskog agresora i one koji su uradili najveća zla po hrvatskoj u brutalnoj agresiji, rušeći sve pred sobom, ubijajući nevine hrvate, djecu, starce i hrvatske branitelje, na najbrutalnije načine. Mnogi hrvatski branitelji, žene i muškarci su sprovedeni u srpske koncentracijske logore u kojima su premlaćivani, silovani, ubijani. Takvih priča nema, ali to ova djeca koja su dobitnicima nagrada za kratku priču o Domovinskom ratu i te kako dobro znaju. Međtim, tu djeca nisu kriva , već upravo oni koji su se poslušnim odabirom odlučili za mlake verzije koje su vješto odabrane.

Obzirom da je i Ministarstvo hrvatskih branitelja počelo nagrađivati priče u kojima se , barem u nekoliko rečenica ne spominju agresori na hrvatsku, srbi, domaći i srpski četnici ,jugofašistička armada i barem mali dio velikih zala koja su srbi napravili nevinom hrvatskom narodu u svojoj brutalnoj , razarajućoj i ubilačkoj agresiji u kojoj je ubijeno i 402 djece a preko 1044 ih je teže i lakše ranjeno, ostaje samo čuđenje i veliko PITANJE; Zašto? Kog se to Hrvatska boji, pa ne smije spomenuti srpske agresore, domaće i četnike iz srbije kao i jugofašističku JNA.  Zar to nije istina, povijesna istina? Možda su upravo zato iz govora raznih političara namjerno na nečiji nalog u govorima izostavljeni upravo srpski agresori i agresija na Hrvatsku da se netko slučajno ne bi naljutio zato što je po hrvatskoj žario i palio, klao, silovao ubijao djecu i civile. Ili je to možda nekakva Briselska taktitziranja uz odmak vremena , shema kojom će se sutra sve zaboraviti i svi će biti sretni i veseli, kao da se nikad ništa nije događalo na teritoriju Hrvatske koja je eto i članica EU i koja podržava srpskog agresora i srbiju za ulazak u istu te se to po Briselskim hodnicima nikakva srpska agresija ne smije spominjati. Ministarstvo znanosti na čelu sa Blaženkom Divjak se iz petnih žila trudilo i trudi se da se u školskim udžbenicima ne bi slučajno našao tamo nekakav srpski agresor ili ne daj Bože brutalnost kojom su masakrirali hrvatski narod…Usput samo; granate koje se spominju u pričama nisu padale same od sebe , iz vedrog ili oblačnog neba, već su ih na napadnutu hrvatsku iz svojih topova, haubica, vbr-ova, i ostalih opakih cijevi smrti,slali upravo srpski agresori, jna i četnici.Neke su bile teške i po 500kg, one su na strašne načine ubijale i zovu se krmače.Da, takve su ubIjale i djecu i civile.Netko je to trebao aktivirati da dolete u naša dvorišta djeco, a to su bili agresori- srbi, četnici i jugofašistička jna!

M.M.

U nastavku tekst koji je objavilo Ministarstvo hrvatskih branitelja,a na linkovima su te priče, pa prosudite sami…

Nisu pobijedile smo nagrađene priče, već sve pristigle jer će se one čitati u školama učenika koji su ih poslali i tako su svi učenici postali čuvari uspomene na Domovinski rat

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je 27. veljače 2019. godine Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj u kojem su srednjoškolci bili pozvani da u umjetničkoj formi kratke priče ožive svoj doživljaj Domovinskoga rata, da opišu ratni trenutak o kojemu su slušali ili možda osobu koju su upoznali.

Odluka o dodjeli nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj donesena je 20. svibnja 2019. godine čime je završen prvi natječaj za kratku priču s temom iz Domovinskoga rata.

Povjerenstvo za vrednovanje zaprimilo je 94 kratke priče iz srednjih škola iz cijele Republike Hrvatske. Mnoge priče iskreno su dirnule članove Povjerenstva kojima nije bilo lako donijeti odluku o pobjedničkim pričama. No, kriteriji su bili čvrsto postavljeni i svaki je član Povjerenstva u procjenu unio i dio svoje stručnosti – od novinarske, književničke do profesorske. U završni krug ušlo je 27 priča, od kojih je sedam nagrađenih.

Pobijedila je priča “Tenisice broj 45” Ane Šulentić, učenice III. b razreda XI. Gimnazije iz Zagreba.

Povjerenstvo za vrednovanje zaključilo je kako: „Povijest sebično preuzima događaje, ali oni zapravo traju u pričama, u umjetnosti. I priče dopiru do ljudskoga srca, uključuju se u kolektivno pamćenje, postaju dio identiteta.“.

Ističemo kako nisu pobijedile smo nagrađene priče, već sve pristigle jer će se one čitati u školama učenika koji su ih poslali i tako su svi učenici postali čuvari uspomene na Domovinski rat.
Zahvaljujemo svim učenicama i učenicima te njihovim mentorima koji su se prijavili na ovaj Javni poziv, a posebno čestitamo nagrađenim učenicama i učenicima.

Čestitamo nagrađenim učenicima i učenicama!
Ministarstvo hrvatskih branitelja na ovaj način potiče i poticat će i dalje učenike da tešku stvarnost Domovinskoga rata pretoče u umjetničku riječ. Očekujemo nove priče i u proljeće 2020. godine.

Ovdje pročitajte pobjedničku priču. Ostale nagrađene priče možete pročitati u nastavku, na poveznicama pod njihovim naslovima.

I. NAGRADA u neto iznosu od 3.000,00 kn

Naslov: „Tenisice broj 45“
Autor/ica: Ana Šulentić, učenica III.b razreda XI. Gimnazije, Zagreb, Savska 77
Profesor/ica:  Ana Beljo

II. NAGRADA u neto iznosu od 2.000,00 kn

Naslov: „U mome podrumu“
Autor/ica: Katarina Brešić, učenica III. razreda Nadbiskupske klasične gimnazije, Zagreb, Voćarska 106
Profesor/ica:  Marina Čubrić

III. NAGRADA u neto iznosu od 1.000,00 kn (pet ravnopravnih nagrada)

Naslov: „Braća u rukama“
Autor/ica: Cora Borković, učenica II.c. razreda IV. Gimnazije, Zagreb, Žarka Dolinara 9
Profesor/ica:  Lidija Dumančić

Naslov: „Šezdeset sekundi“
Autor/ica: Stella Crnobrnja, učenica 4. razreda opće gimnazije, SŠ Ivan Švear, Ivanić Grad, Školska 12
Profesor/ica:  Adrijana Koščević

Naslov: „Posljednja vizita“
Autor/ica: Lara Fulir, učenica 1.e razreda 4. Gimnazije, Zagreb, Žarka Dolinara 9
Profesor/ica:  Rad napisan samostalno

Naslov: „Sjećanje“
Autor/ica: Matija Knezović, učenica 2. razreda Obrtničke škole Split, Ženski đački dom Split, Split, Ćiril-Metodova 26
Profesor/ica:  Jelena Ćubić

Naslov: „Tišina“
Autor/ica: Erik Matejak, učenik 4. razreda Nadbiskupske klasične gimnazije, Zagreb, Voćarska 106
Profesor/ica:  Marina Čubrić

 


Podijeli