Ministarstvo hrvatskih branitelja demantiralo neke portale – ministar Medved nije radio pritisak na HRT

Dopisom je Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvu kulture dalo svoje mišljenje na prijedlog programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine, definiran prijedlogom Ugovora između Vlade RH i HRT-a, u sklopu javne rasprave koja se održavala tijekom lipnja 2017...

Za navode nekih internetskih portala da se ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pokušao uplitati u program HRT-a iz Ministarstva ističu kako je riječ o "dovođenju javnosti u zabludu".
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ni na koji način nije vršio pritisak ili intervenirao u program Hrvatske televizije, niti je napravio bilo kakav potez kojim bi ugrozio neovisnost javnog medija, objavljeno je u srijedu na internetskim stranicama Ministarstva, koje demantira tvrdnje pojedinih portalima što stvaraju konfuziju u javnosti.

Naime, nekoliko hrvatskih portala ustvrdilo je da je ministar Medved navodno ‘pokušao uređivati javnu televiziju’ i time prekršio Zakon o HRT-u, po kojem je HRT neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju i pritiscima promicatelja komercijalnih interesa.

Ti portali tvrde i da su ‘u posjedu dopisa’ ministra hrvatskih branitelja ministrici kulture Nini Obuljen Kržinek u kojem ministar Medved predlaže ministrici da bi na HRT-u trebalo biti više programa posvećenog Domovinskom ratu.

Za navode nekih internetskih portala da se ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pokušao uplitati u program HRT-a iz Ministarstva ističu kako je riječ o “dovođenju javnosti u zabludu”.

Objavljeni sadržaj na portalima dovodi se u pogrešan i negativan kontekst, čime se pokušava stvoriti konfuzija u hrvatskoj javnosti i nanijeti šteta Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Medvedu, naglašava se u priopćenju.

Dopisom je Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvu kulture dalo svoje mišljenje na prijedlog programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine, definiran prijedlogom Ugovora između Vlade RH i HRT-a, u sklopu javne rasprave koja se održavala tijekom lipnja 2017. .

Hrvatska radiotelevizija tada je i pisanim putem pozivala sve relevantne dionike, među kojima i braniteljske udruge, da svojim konstruktivnim prijedlozima pridonesu kvaliteti javne rasprave, a time i kvalitetnom sadržaju programskih obveza ovog javnog medijskog servisa te se obratila Ministarstvu hrvatskih branitelja sa zamolbom za pomoć pri ostvarivanju kontakta s reprezentativnim braniteljskim udrugama kako bi ih se uključilo u javnu raspravu.

“U skladu s ovim činjenicama, kao resorno Ministarstvo obavijestili smo braniteljske udruge te smo iskoristili mogućnost tijekom javnog savjetovanja načelnim pismom izraziti svoj stav i mišljenje, kako bi veći naglasak trebao biti stavljen na proizvodnju i objavljivanje sadržaja namjenjenog promicanju istine o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj i očuvanju digniteta hrvatskih branitelja i stradalnika.

Stoga, Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro odbacuje sve insinuacije o pokušajima direktnog uplitanja u program HRT-a i zanemarivanju zakona te osuđuje svaki pokušaj izazivanja skandala i manipulacije javnosti netočnim i proizvoljnim tvrdnjama neupućenih novinara, kojima se stvara nemir i konfuzija u široj javnosti te se nanosi šteta ovoj instituciji”, zaključuje se u priopćenju.H

A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •