Ministar Zdravko Marić: ‘Državna jamstva Uljaniku opasnost su za državni proračun’

Dolazimo do situacije da brodogradilište nije u stanju izmiriti svoje financijske obveze...

Fah
Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

“Državna jamstva Uljaniku opasnost su za državni proračun”, rekao je ministar financija Zdravko Marić u ponedjeljak u emisiji Hrvatskog radija “Poslovni tjedan”, gdje se uglavnom govorilo o poreznoj reformi koja će uskoro, možda već ovaj tjedan, pred Vladu…

Na pitanje jesu li jamstva Uljaniku prijetnja državnom proračunu, Marić je rekao da je jedna od prijetnji koja nije bila originalno planirana pitanje protestiranja državnih jamstava koja su Uljaniku izdavana za kredite za gradnju brodova, ali i sanacijskog kredita koji je u potpunosti ili najvećim dijelom korišten za plaće i za općenito funkcioniranje samog brodogradilišta.

Dolazimo do situacije da brodogradilište nije u stanju izmiriti svoje financijske obveze. Sukladno ugovornim obvezama postoji mogućnost, a u konačnici i opasnost za državni proračun, da neka od tih jamstava budu protestirana. U najgorem scenariju, kada bi se sva jamstva po osnovi sva četiri (otkazana) broda protestirala imali bismo iznos nešto veći od 500 milijuna kuna, dakle 70-ak milijuna eura. S druge strane, imamo sanacijski kredit s početka ove godine koji je u dospijeću baš na današnji dan, nakon što je prolongiran”, naglasio je Marić.

Izvijestio je da je u kontaktu s komercijalnim bankama odnosno da s njima traži rješenja kako dalje. Upitan koliko su banke spremne na kompromis, odgovorio je da ne želi govoriti u njihovo ime, odnosno da će se to vidjeti po njihovim reakcijama.

Ponovio je kako je Vlada donijela odluku da će pokriti plaće za srpanj i kolovoz u Uljanik Grupi, što je i učinjeno, no da se postavlja pitanje što dalje?

“Moja je odgovornost gledati iz perspektive interesa poreznih obveznika”, rekao je ministar.

Izvijestio je i kako je završilo savjetovanje s javnošću vezano uz poreznu reformu te da je stiglo 605 primjedbi.

“Na sve ćemo se komentare, sugestije i prijedloge očitovati, no većina se odnosi na iste stvari, najveći dio njih na zakon o doprinosima” kazao je i podsjetio kako se predlaže snižavanje standardne stope od 25 na 13 posto na svježe meso, svježu ribu, voće, povrće, pelene, a krug je po novom proširen i svježim jajima.

Naglasio je da je o paketu zakona razgovarao s koalicijskim partnerima, HUP-om, HGK, predstavnicima sindikalnih središnjica i drugima.

“Vlada će taj paket raspraviti na svojoj sjednici. Hoće li to biti već ovaj ili idući tjedan, to ćemo još vidjeti”, kazao je Marić.H

D.K.

 


Podijeli
 •  
 •  
 •  
 •  

1 KOMENTAR

 1. Za ovu zemlju ne postoji veća opasnost od tebe Mariću i tebi sličnih!
  Kojoj su to zemlji opasnost vrijedni radici na uštrb lopova i mafijaša tvog kalibra?
  Javno napiši Mariću u čijim su džepovima novci poreznih obveznika, a oprani su za radničke plaće!
  Napiši i koje ti je govno dalo ministarske ovlasti, kada se već znalo da si jadniji od govna!?
  Napiši i kako si stekao diplomu, jer bezmudi Hrvati ne znaju tko i kako ima pravo imati diplomu!
  I na poslijetku, ne seri više o brodograditeljima, jer mi te više pun kurac, proljevu HDZ ovski.
  Jedan dan, samo jedan dan provedi s menom koji sam brodograditelj 32 godine, pa ćeš sam sebi jebati majku, a ne srati po ljudima kojima nisi ni do koljena.
  Eto Mariću usudi se, imaj muda pa da vidimo sereš li bez veze ili ti je uvenuo mozak.
  Moja ponuda je – izdržiš li jedan radni dan brodograditelja koje pljuješ, ja ti poklanjam sve što imam, a za uzvrat tražim da više ne otvaraš svoja pederska usta. Ja stojim iza moje braće radnika, a ti iza pedera u čije ime govoriš.
  Da vidimo tko je časniji i tko će svoju riječ održati?
  Eto, pederko, bačena ti je rukavica po sred nosa, pa se ogledaj s jadnim i neškolovanim brodograditeljem ako imaš muda!
  Moš’ mislit’

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

dvadeset − 19 =