Ministar pravosuđa i uprave Malenica: “Milanovićevo pomilovanje Mustača i Perkovića bio bi presedan”

Ministar Malenica je podsjetio da je predsjednik Milanović govorio tijekom svoje predsjedničke kampanje kako je institut pomilovanja relikt prošlosti kojeg neće koristiti...

MALENICA-MILANOVIĆ NIJE ODGOVORIO NA 274 MOLBE MINISTARSTVA
Podijeli

Ministar pravosuđa i uprave Malenica rekao je za Hinu da bi predsjednik Milanović, u slučaju da pomiluje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, napravio presedan jer od stupanja na predsjedničku dužnost nije odgovorio na 274 molbe za pomilovanjima koje mu je uputilo resorno ministarstvo…

Ministarstvo pravosuđa i uprave je u nešto više od dvije godine uputilo na Ured Predsjednika 274 molbe za pomilovanjem, zajedno s popratnim izvješćima koje Ministarstvo priprema temeljem Zakona o pomilovanju. Dosad predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović nije iskoristio svoju izravnu ustavnu ovlast i pomilovao nekoga. Ukoliko se sada to i dogodi, to bi bio presedan da predsjednik Milanović pomiluje u svojem mandatu neku osobu”, ocijenio je u subotu Malenica.

Ministar Malenica je podsjetio da je predsjednik Milanović govorio tijekom svoje predsjedničke kampanje kako je institut pomilovanja relikt prošlosti kojeg neće koristiti.

”Ukoliko se to sada i dogodio, na predsjedniku Milanoviću je da pojasni svoju političku odluku zašto je nekoga pomilovao”, istaknuo je Malenica.

Govoreći o preuzimanju presuda Mustača i Pekrovića, ministar pravosuđa i uprave Malenica je rekao kako su hrvatski sudovi postupili sukladno zakonu ”jer su ti postupci potvrđeni na svim razinama sudbene vlasti i odluke su pravomoćne”.

Dodao je da je ”ovo vrlo rana faza odsluživanja kazne zatvora osuđenih za najteža kaznena djela”.

Malenica je pojasnio i mehanizam zahtjeva za pomilovanjem kojeg je za utorak najavio odvjetnik Anto Nobilo, kao pravni zastupnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača koji su na njemačkom sudu osuđeni 2016. na doživotne zatvore za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Njemačkoj.

”Sukladno Zakonu o pomilovanju postupak započinje podnošenjem molbe za pomilovanjem koju može podnijeti osuđena osoba ili osoba ovlaštena za podnošenje žalbe u korist optuženika, a koja se predaje Ministarstvu pravosuđa i uprave. Ministarstvo zatim od nadležnih tijela, u prvom redu od kaznionice i suca izvršenja, traži sve relevantne podatke za sastavljanje izvješća o molbi. Ministarstvo, ovisno o predmetu, može zatražiti podatke i od drugih tijela koje su na bilo koji način relevantne za predmet”, precizirao je.

“Prema pisanju medija, Nobilovo pismo “namjeravaju potpisati” i umirovljeni generali Ante Gotovina, Ivan Čermak, Ljubo Ćesić Rojs, Pavao Miljavac, Davor Domazet Lošo i Marinko Krešić koji je kazao da razmišlja o povlačenju potpisa, što je već ranije učinio general Krešimir Ćosić”.

P.S….Njemački vrhovni sud u Karlsruheu odbacio je tužbu obrane na presudu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču koje je zbog ubojstva hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u kolovozu 2016. Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu osudio na doživotnu kaznu zatvora…

Izručeni Hrvatskoj i osuđeni po hrvatskom zakonu

Županijski sud u Velikoj Gorici izrekao je Zdravku Mustaču kaznu od 40 godina zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Münchena 1983. godine. “Po ocijeni vijeća, kazna zatvora u trajanju od 40 godina u najvećoj mjeri odgovara kazni zatvora doživotnog zatvora, pri čemu se pazilo da osuđenik ne bude doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na vrstu i mjeru kazne, ali ne i u odnosu na odredbe o uvjetnom otpustu”, objašnjava se presuda u priopćenju Županijskog suda u Velikoj Gorici.

Hrvatski Vrhovni sud je odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog Županijskog suda koji je u njemačku kaznu doživotnog zatvora ‘preveo’ u 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju Perković treba odslužiti u domaćem zatvoru.

H.H.

VEZANE VIJESTI

Nazor: Svima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nijedna kazna nije adekvatna


Podijeli