Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministar obrane Damir Krstičević donio je odluku da Hrvatska vojska pruži pomoć  u otklanjanju posljedica snježnog nevremena.

Hrvatska vojska će se u skladu sa svojim mogućnostima uključiti u pomoć nadležnim civilnim institucijama kako bi se normalizirao život na područjima koje je zahvatilo snježna nepogoda.

Još jednom, kako u ratu, tako i u miru hrvatska vojska će pokazati da se ne obučava samo za vojna djelovanja, već da se njeni kapaciteti i mogućnosti mogu koristiti u mirnodopske svrhe za pomoć stanovništvu.
Hrvatski vojnici, posebno u zadnje vrijeme, dolaskom na čelo ministarstva obrane umirovljenog generala Krstičevića, sudjeluju u pomoći lokalnoj zajednici pri požarima, poplavama , a sada i pri normalizaciji prometa na područjima zahvaćenim vremenskim neprilikama.
Ne treba zaboraviti i svakodnevnu uporabu resursa HV-a pri osiguranju hitne pomoći oboljelima pri transportu sa udaljenih i slabo povezanih .područja , te dostavu vode za vrijeme suše otočnim stanovnicima. Hrvatska vojska se uključila i u akademsku zajednicu otvorivši studije za potrebe obrane i sigurnosti države.
Svi negativni komentari zbog povećanja proračuna za obranu sa ovakvim djelovanjem hrvatske vojske su neozbiljni i služe u dnevnopolitičke svrhe.
I zbog ovakvih situacija elementarnih nepogoda, vrlo bitna je odluka Ministra obrane o vraćanju vojske na područja Vukovara, Sinja, Varaždina i Ploča kako bi se njene efektive mogle iskoristiti u najkraće mogućem periodu, ne samo u svrhu obrane već i za pomoć civilnom stanovništvu.
Kad se pogleda koji su rodovi vojske poslani na koje područje, vidi se da se ozbiljno  razmišljalo i o ovom problemu civilnih potreba koje ta vojska može uspješno izvršiti.
Ono što ostaje stalna zadaća je daljnje uvezivanje svih elemenata na polju sigurnosti stanovništva kako bi uporaba vojske bila pravodobna i svrhovita.
Hrvatski branitelji mogu biti zadovoljni i ponosni na svoju vojsku u kojoj su i sami sudjelovali pri stvaranju hrvatske države.

Jozo Ribičić, umirovljeni brigadir/Braniteljski portal


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

6 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − dvanaest =