Ministar obrane Banožić: Sudjelovanje u aktivnosti ojačane budnosti do 70 pripadnika HV-a

Ministar obrane Banožić je naglasio kako je Republika Hrvatska podržala formiranje novih borbenih skupina u okviru aktivnosti ojačane budnosti NATO-a...

foto-screenshot
Podijeli

Ministar obrane RH-e Mario Banožić je naglasio kako je Republika Hrvatska podržala formiranje novih borbenih skupina u okviru aktivnosti ojačane budnosti NATO-a…

Sjednica Vlade RH-e-Foto: MORH/ J. Kopi

Stoga se u skladu sa Zakonom o obrani predlaže Hrvatskom saboru donošenje Odluke kojom se u sklopu aktivnosti ojačane budnosti NATO-a, u okviru borbene skupine pod vodstvom Mađarske, u Mađarsku u 2022. i 2023. upućuje do 70 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije.

“Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovanjem u ovoj aktivnosti NATO-a dodatno će razviti svoje sposobnosti, povećati razinu interoperabilnosti sa snagama drugih država članica te izravno doprinijeti jačanju odvraćanja i kolektivne obrane Sjevernoatlantskog saveza”, poručio je ministar obrane.

Objašnjavajući Kibernetičke timove za brzi odgovor, ministar Banožić je podsjetio kako je Odlukom Vijeća Europske unije 2017. uspostavljena Stalna strukturirana suradnja (PESCO), u kojoj sudjeluje 25 država članica Europske unije među kojima je i Hrvatska.

“Jedan od projekata u kojem Republika Hrvatska sudjeluje je projekt „Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti. Cilj projekta je jačanje sposobnosti kibernetičke obrane na europskoj razini, kao i jačanje kibernetičke sigurnosti država koje sudjeluju u projektu”, rekao je ministar obrane.

Timove za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti čine stručnjaci za kibernetičku sigurnost država sudionica Projekta.

Radi daljnjeg jačanja doprinosa Republike Hrvatske europskim i nacionalnim kapacitetima jačanja otpornosti na kibernetičke prijetnje i suradnje s partnerima u skladu sa Zakonom o obrani predlaže se Hrvatskom saboru donošenje odluke kojom se u sklopu aktivnosti u sklopu projekta Stalne strukturirane suradnje Europske unije „Kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti“ u timu za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti predlaže sudjelovanje do pet pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U kontekstu simulacijskih vježbi, ministar Banožić je naglasio kako je redovito provođenje ciljanih simulacijskih vježbi neophodno za dostizanje i održavanje sposobnosti upravljanja u krizama, što je jedna od tri temeljne zadaće NATO-a.

Ministar Banožić obrazlažući Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanim snagama Republike Hrvatske radi pružanja humanitarne pomoći na zadaćama protupožarne zaštite, podsjetio je kako je pružanje humanitarne pomoći u inozemstvu ustavna zadaća Hrvatske vojske.

“Ovom odlukom odobrava se uporaba Oružanih snaga Republike Hrvatske na zadaćama protupožarne zaštite u inozemstvu u 2022. godini i korištenja zrakoplova Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva”, rekao je ministar Banožić, stoji u objavi MORH-e.

M.M.


Podijeli