Ministar Fuchs otkrio koji će učenici nastavu pohađati u školama, a koji ostaju kod kuće!

Na Nacionalnom stožeru smo iskomunicirali ono za početak nastave. Generalni stav je da nastava za učenike osnovnih škola do 4. razreda počinje licem u lice, dakle oni idu u školu. Jednako tako i učenici 4. razreda srednjih škola...

Podijeli

Na Nacionalnom stožeru smo iskomunicirali ono za početak nastave. Generalni stav je da nastava za učenike osnovnih škola do 4. razreda počinje licem u lice, dakle oni idu u školu. Jednako tako i učenici 4. razreda srednjih škola iz potreba bolje pripreme Državne mature koja se provodi na cijelom teritoriju Hrvatske provodi u isto vrijeme, kako ne bi bilo hendikepiranih u smislu stjecanja znanja”, rekao je Fuchs, dodajući da će završni razredi ići po pojačanim epidemiološkim mjerama…

“To znači da će se moći održati veća distanca između učenika i s time mislimo da smo itekako smanjili moguće širenje epidemije i da početkom polugodišta nećemo narušiti optimističke trendove u incidenciji novozaraženih”, reko je Fuchs.

Što se tiče Sisačko-moslavačke županije, Fuchs kaže da su kontinuirano prisutni na terenu. “Ne bi bilo loše da se djeci pruži prihološka pomoć”, rekao je Fuchs, dodajući da još razgovaraju je li moguće do kraja ispoštovati planirenu varijantu ili će u nekim školama biti potrebno osigurati i odgodu početka nastave. “To u prvom redu ovisi o informacijama koje ćemo dobiti od osnivača”, kaže Fuchs.

 

U školama te županije koje nisu zahvaćene katastrofom nema razloga da škola ne krene kao i u drugim krajevima Hrvatske, kaže ministar.

“Ne bi bilo dobro da se nastavi s komuniciranjem prema van da su djeca nekakvi superširitelji. Ne treba dodatno gurati na njihova mala pleća nekakav osjećaj krivice”, kaže Fuchs.

Za sve studente i učenike koji dolaze s potresom zahvaćenih područja preuzet će Ministarstvo sve troškove participacije za smještaj. “Sveučilišta neka razmisle o tome da studente s ovih područja oslobode kompletno plaćanja. Gotovo sva su odgovorila i mislim da će se svi odreći toga”, rekao je Fuchs.

Nešto više od tisuću učenika s područja Petrinje i Siska napustilo je to područje, otkrio je Fuchs, dodajući da će za djecu osigurati i kartice za pristup internetu.

T.H.


Podijeli