Podijeli

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučilo je u ponedjeljak hrvatskim državljanima da ne putuju u Lombardiju i Veneto, talijanske regije u kojima je potvrđeno više od 150 slučajeva koronavirusa… 

Ministarstvo zdravstva sazvalo je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj predstavlja nove mjere za prevenciju širenja korona virusa.

Jutros je zasjedao i Krizni stožer Ministarstva, a načelnica Maja Grba Bujević najavila je da će se prema onima koji dolaze uz talijanskih regija s povećanim brojem zaraženih primjenjivati epidemiološke mjere nadzora kao i za one koji dolaze iz Kine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Na presici je istaknuto kako za sada u Hrvatskoj nema potvrđenog slučaja zaraze korona virusom.

– Nema mjesta panici. Važno je da javnost uvijek bude informirana o epidemiji. Na početku naglašavam, da je u preko 80 posto slučajeva klinička slika doista blaga. Ne treba dizati paniku. Krizni stožer djelovat će u dva pravca – spriječiti ulazak virusa u RH, što neće ovisiti samo o našim naporima. I drugo, kada se virus pojavi, da na pravi način reagiramo i ograničimo širenje – rekao je ministar Vili Beroš. 

– Podižemo stupanj pripravnost na veću razinu – dodao je ministar . 

– Pratimo situaciju u realnom vremenu. Tijekom jučerašnje večeri uveli smo drugu vrstu nadzora koju ću vam predstaviti. Uveli smo: zdravstveni nadzor za ljude koje dolaze iz Venete i Lombardije iz Italije, koji su posjetili kontinentalnu Kinu u posljednjih četrnaest dana i koje su boravile u J. Koreji nakon 16.2. To ne vrijedi za osobe koje su jučer i prekjučer došle iz Venecije, osim ako su jučer dobile rješenje o nadzoru. A taj nadzor je takva izolacija da se ne ograničava kretanje  – rekla je načelnica Maja Grba Bujević.

Zagreb: Izvanredna konferencija Ministarstva zdravstva o mjerama za prevenciju koronavirusa | Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL– Kad je riječ o zdravim osobama koje dolaze u Hrvatsku na jedan dan, ako izjave da nemaju simptome, oni će dobiti dozvolu da uđu u Hrvatsku i isti dan se vrate u Italiju. Za osobe simptomima to neće biti moguće te će oni biti pod kontrolom ili u Hrvatskoj ili Italiji. Uvedena je i mjera karantene. Razmatra se proširenje karantene te se traže nove lokacije, poput hotela ili odmarališta na izoliranim mjestima u Hrvatskoj.

Samo mjerenje temperature na granici nije pretjerano učinkovito te se apelira na iskrenost svih osoba koje ulaze u Hrvatsku – kaže ravnatelj HZJZ-a doc.dr.sc Krunoslav Capak.

Panika u Italiji: Korona zatvorila škole, dućani prazni-donosi 24.sata

G.S.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − 9 =