Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Često smo svjedoci kako se u Hrvatsku uvozi zaraženo meso kojem ne znamo niti podrijetlo, ne znamo koliko je stajalo u zamrzivačima i sve ono što kod svih kupaca izaziva određenu dozu straha kod same kupovine mesa kod nas. Evo dobar primjer kako se opskrbiti mesom divljači i to po jako prihvatljivim cijenama i što je najvažnije provjerenom i veterinarski pregledanom.
Cijena kilograma srnetine je 55 kuna, jelena 33, a zeca 90 kuna. Fazani se prodaju po cijeni od 46,51 kunu za komad…

Meso divljači, ne računajući trgovačke lance, u našoj se županiji jedino može kupiti u Lovačkom domu lovišta Peski u Đurđevcu koje je u vlasništvu Hrvatskih šuma. Lovište nudi prodaju fazana, zeca, srne, jelena i divlje svinje, a dostupnost mesa ovisi o samom odstrelu.

– Ni kod nas se ne mogu kupovati manje količine mesa poput kilograma ili dva, već kod krupne divljači isključivo prodajemo cijeli trup ili polovicu. Mi nemamo klasičnu mesnicu pa se zbog toga krupna divljač prodaje po trupu ili polovici – kaže Krešimir Mihaldinec, revirnik lovišta Peski, donosi podravski.hr.

Za prodaju na manje količine, dodaje on, potrebna su dodatna ulaganja i formiranje svojevrsnog izdvojenog pogona, a to bi zahtijevalo i dodatnu radnu snagu pa se u lovištu ne razmišlja o klasičnoj mesnici koja bi nudila meso divljači.

– Interesa za kupnju mesa uvijek ima, a potrošači s područja naše županije dobro su upoznati da kod nas mogu kupovati cijeli trup ili polovicu. Najveća je potražnja za mesom divlje svinje i to prvenstveno zbog cijene koja iznosi 25 kuna za kilogram, što nije tako skupo – dodaje Krešimir Mihaldinec.

FOTO: Ilustracija

Cijena kilograma srnetine je 55 kuna, jelena 33, a zeca 90 kuna. Fazani se prodaju po cijeni od 46,51 kunu za komad.

– Uz divlju svinju, velika potražnja vlada i za srnetinom jer su to vrste divljači koje se koriste za pripravljanje pravog lovačkog gulaša. Odredba o sniženju PDV-a na meso na 13 posto odnosila se samo na zeca pa je njegova cijena snižena sa 100 na 90 kuna. U tu odredbu nije uključena ostala divljač pa se cijene za fazane, srnetinu, jelena i divlju svinju nisu mijenjale – kaže Krešimir Mihaldinec.

Svo meso lovište Peski uspijeva prodati jer surađuje i s tvrtkom iz Zagreba koja otkupljuje velike količine.

– Taj otkupljivač surađuje s tvrtkom iz Slovenije koja dodatno obrađuje meso i plasira ga trgovačkim lancima. Dio odstrela kupuju i sami lovci koji su “otpucali” tu divljač – zaključio je Krešimir Mihaldinec.

M.M.

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest − 15 =