MEMORIJAL POSVEĆEN NAŠEM NAJVEĆEM VITEZU: ‘Rudi je stavio slobodu, ponos, čast, hrvatsko srce ispred sebe i svoje obitelji za slobodu naše domovine’

U Gornjoj Stubici se održavaju 23. Susreti za Rudija...Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucat na svoj narod'...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U Gornjoj Stubici se održavaju 23. Susreti za Rudija…Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucat na svoj narod’…

U Gornjoj Stubici održani su 23. susreti za Rudija, tradicionalna manifestacija u spomen na pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) stožernog brigadira Rudolfa Perešina koji je poginuo u akciji tijekom VRO „Bljesak“ 2. svibnja 1995.

Rudolf Perešin, pilot ratnog HRZ-a -Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucat na svoj narod’!…

Najveći aeromiting u ovom dijelu Europe, Susreti za Rudija, i ove se godine održavaju njemu u čast. Zaslužio je to naš hrvatski heroj Rudolf Perešin, pilot ratnog HRZ-a koji je izgubio život u Domovinskom ratu. Rudi i njegov MIG 21 ušli su u legendu, a nikada neće biti zaboravljena njegova rečenica kada je odlučio kao pilot JNA pobjeći na hrvatsku stranu. Sletjevši avionom u Klagenfurt rekao je:’ Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucat na svoj narod’…

 

Najveći aeromiting u ovom dijelu Europe, Susreti za Rudija, i ove se godine održavaju njemu u čast. Zaslužio je to naš heroj Rudolf Perešin, pilot koji je izgubio život u Domovinskom ratu. Rudi i njegov MIG 21 ušli su u legendu, a nikada neće biti zaboravljena njegova rečenica kada je odlučio kao pilot JNA pobjeći na hrvatsku stranu. Sletjevši avionom u Klagenfurt rekao je:’ Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucat na svoj narod’ .

Sveta misa u Hižakovcu

Manifestacija se u Gornjoj Stubici održava niz godina, tradicionalno u svibnju. Zbog COVID –a 19 je bila odgođena, no organizatori nisu dozvolili da se tradicija ne nastavi. 23. Susreti za Rudija organiziraju se ove nedjelje u malo drugačijem izdanju.

Foto-Damir Kukavica -za Braniteljski portal

Zbog epidemioloških mjera, zemljani program se neće održati, ali će spektakl biti na nebu. Gledatelji iz bilo koje lokacije u Gupčevom kraju te u društvu svojih bližnjih uživaju u programu.Na prostoru ispred kapele sv. Križa u Hižakovcu služena je sveta misa za Rudija, a ispred njegove biste brojne delegacije položile su vijence.


Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić uputio je pozdrave iz općine Gornja Stubica te Zagrebačkog zrakoplovnog-tehničkog saveza Rudolf Perešin.

Umjetnička slika -ulje na platnu hrvatskog umjetnika Damira Kukavice-Foto-Umjetnik Damir Kukavica za Braniteljski portal

– Posebne pozdrave upućujem obitelji Rudolfa Perešina koja sve ove godine podržava ovu manifestaciju naš trud da sjećanje na njihovog supruga, oca i djeda ne izblijedi i da ne bude zaboravljeno – naglasio je načelnik.

‘Naš istinski heroj’

– Ove se godine 23. put nalazimo u Gornjoj Stubici, rodnom mjestu našeg Rudija kako bismo mu još jednom odali počast i prisjetili se svega što je učinio za našu domovinu. U svibnju smo obilježili 25. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Bljesak kao i 25 godina otkad je oboren avion Rudolfa Perešina.

 

Obitelj Rudolfa Perešina

Rudolf Perešin istinski je heroj Domovinskog rata, njegova ljubav prema domovini te osjećaj profesionalne i ljudske dužnosti odveli su ga u društvo ostalih naših istinskih heroja prema kojima je on osobno iskazivao divljenje. To su heroji Vukovara, Dubrovnika te brojnih naših sela i gradova – naglasio je načelnik. Rekao je kako se u znak sjećanja i radi trajnog čuvanja uspomena na Rudija, u njegovom rodnom selu Jakšincu gradi spomen hiža koja nosi njegovo ime, donosi zagorje.com.

M.M.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × jedan =