Medved: Počela je druga faza – uklanjanje objekata koji su oštećeni i opasni. Dumbović-imamo i rušenje i građenje…

Za gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića ovi kontejneri više nisu tema jer im je za rezultate potrebno samo lijepo vrijeme...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Voditelj Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa Tomo Medved izjavio je u subotu kako je počela druga faza – uklanjanje objekata koji su u potresu toliko oštećeni da su opasni, a prve na redu bile su stara vojarna i stara robna kuća “Petrinjka” u centru grada. “Započeli smo uklanjati objekte koji su do te mjere oštećeni da sa svakim novim potresom ugrožavaju sigurnost života i zdravlja ljudi, ali ugrožavaju i objekte koji su u njihovoj neposrednoj blizini”, rekao je Medved prilikom obilaska Petrinje u kojem su sudjelovali članovi Stožera, gradonačelnik Petrinje i premijer Andrej Plenković.

S obzirom na to da je oporba rušenjem kvoruma u Saboru jučer onemogućila donošenje izmjena i dopuna Zakona o obnovi, za što Medved kaže da mu je neizmjerno žao što saborski zastupnici nisu prepoznali njegovu važnost, procedure koje se tiču uklanjanja objekata su sporije.

Morali su primijeniti Zakon o sustavu civilne zaštite i Zakona o gradnji te provesti mobilizaciju tri tvrtke. Za rušenje objekata angažirani su Adriatik iz Pule, Mamut iz Zagreba te Braniteljska građevinska zadruga Osijek.

Nakon faze gdje se mobiliziraju tvrtke, provest će se postupak javne nabave za nastavak cjelokupnog procesa uklanjanja objekata koji su oštećeni. Sam proces uklanjanja započet je u subotu u Petrinji, a angažirat će još tvrtki koje će započeti isti taj proces i u Sisku i Glini, ali u obiteljskim kućama u ruralnim mjestima, najavio je Medved.

Taj su proces bili dužni pokrenuti kako ne bi netko stradao zbog svakog novog potresa, a njihovo uklanjanje je osnovna pretpostavka za obnovu, odnosno izgradnju novih objekata, rekao je. Dodao je da će po procjeni i preporuci inženjera i statičara angažirati dovoljan broj tvrtki koje će prihvatljivom dinamikom moći realizirati tu zadaću, ali i upozorio da nije moguće dovesti 100 tvrtki u jedan grad jer se ne bi mogle ispoštovati sve sigurnosne mjere.

“Moramo voditi računa o zakonitosti postupanja i s materijalom tih ruševnih objekata, ali voditi računa i o sigurnosti u samome gradu. Ako mobiliziramo preveliki broj izvođača, samim time bismo na određen način ugrozili sigurnost. Sve su to parametri koje analiziramo”, poručio je Medved.

Dumbović: Imamo i rušenje i građenje

Članovi Stožera u subotu su obišli i nekadašnje petrinjsko Sajmište na kojem se gradi kontejnersko naselje. Stotinjak kontejnera predviđeno je za stanovanje, stotinjak za poslovne prostore za obrtnike te 15 za prateće sanitarne čvorove. Idući tjedan, u srijedu, stižu prvi kontejneri. Sredinom veljače bit će postavljeni svi, a nekoliko dana nakon očekuje se završetak radova, potvrdio je glasnogovornik Stožera civilne zaštite za saniranje posljedica potresa Mladen Pavić.

Za gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića ovi kontejneri više nisu tema jer im je za rezultate potrebno samo lijepo vrijeme.

“Imamo i rušenje i građenje. To je dobro, to je paralelni problem koji moramo u kontinuitetu rješavati. Kao gradonačelnik nastojao sam ukazivati na potrebe građana i imam osjećaj da za sada nemamo ni jedan problem za koji bi vam mogao reći da eventualno postoji”, rekao je Dumbović.

Izrazio je zadovoljstvo što operativno odrađuju posao te građanima poručio da budu strpljivi jer imaju isti cilj – da naprave grad po mjeri društva, baštine i očekivanja. Dodao je kako očekuje da – kada građevinski strojevi jednom uđu u Petrinju, odrade svoj posao.

“Danas kad pogledam Petrinjku koja je bila ruglo grada, da je ona 25 godina bila na Trgu hrvatskih branitelja. Ovo je jedna nova svjetlost, novi početak, nove ideje struke da kaže kako nam treba Petrinja izgledati”, istaknuo je Dumbović.

Nakon predviđenog obilaska i izjava političara, novinari su se vratili na lokaciju ‘Petrinjke’ kako bi popratili rušenje. Bageri su ujutro započeli s uklanjanjem rubnika, grmlja i klupica, ali radovi su za sada stali i nastavit će se idućih dana.

Plenković: Dovršit ćemo autocestu od Lekenika do Siska

Andrej Plenković je u Petrinji došao dati podršku Stožeru civilne zaštite zaduženom za uklanjanje posljedica potresa i zahvaliti svima koji pomažu, te prisustvovati početku radova na uklanjanju neuporabljivih objekata.

Istaknuo je kako početak uklanjanja oštećenih objekata ubrzava dinamiku aktivnosti. Pozitivnim je ocijenio što je na tom području instalirano više od 1025 mobilnih stambenih jedinica, a na struju spojen 1061 objekt, uključujući i one objekte koji su došli u nekom privatnom aranžmanu. Tako se polako pokrivaju sve potrebe za ovakvim privremenim stambenim zbrinjavanjem, a u perspektivi je dolazak novih mobilnih kućica i stambenih kontejnera, dodao je.

Još jednom je iskazao žaljenje za time što je zbog rušenja kvoruma u Saboru propušteno donijeti Zakon o obnovi, čime se polje njegove primjene širi na Sisačko-moslavačku županiju, dodavši da je time oporba ljudima na Banovini okrenula leđa.

Također, najavio je da će se u ponedjeljak s predstavnicima Hrvatskih autocesta (HAC) sastati ministar prometa, mora i infrastrukture Oleg Butković, ministar financija Zdravko Marić te potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević.

“Pokrenuli smo inicijativu da se ubrzaju sve radnje, osiguraju financijska sredstva te raspiše natječaj za dovršetak autoceste od Lekenika do Siska. Smatramo je da to projekt koji sada mora postati prioritetan jer je bolje prometno povezivanje Sisačko-moslavačke županije i Siska presudan za dugoročnu revitalizaciju i gospodarsku aktivnost na ovome području”, poručio je Plenković.H

T.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + dva =