Medved: Odluka o izboru školskih ravnatelja usklađena sa Zakonom o braniteljima…Evo potpisanog dokumenta…

Za moguće tužbe koje najavljuju neke udruge, Medved kaže da svatko ima ustavno pravo podnositi tužbe....

foto-: Ivica Galovic/PIXSELL
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ustvrdio je u četvrtak da nema ništa sporno u Odluci o izboru i imenovanju ravnatelja u školskom sustavu po kojoj prednost u zapošljavanju imaju hrvatski branitelji, objasnivši da je odluka usklađena sa Zakonom o hrvatskim braniteljima…

Komentirajući tu odluku koju je potpisala ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, Medved je rekao novinarima uoči sjednice Vlade da je ministrica u odluci citirala odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima koji je prošao javnu raspravu i dva čitanja u Hrvatskom saboru.

“Izmjena u odnosu na bivši zakon je utoliko što je ovdje omogućeno pravo prvenstva i na rukovodeća mjesta. Zakon svakako treba promatrati u cijelosti”, rekao je Medved. Naglasio je da se tu izričito govori o izboru pod jednakim uvjetima pa u konačnici i za one zaposlene u obrazovnom sustavu koji nisu raspoređeni na odgovarajuća radna mjesta.

Zakon o hrvatskim braniteljima, kazao je Medved, čitavo vrijeme je usklađivan sa svim ministarstvima, uključujući i Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

Smatra da se u tom slučaju ne događa ništa revolucionarno, jer se izbor ravnatelja, odnosno ključnog osoblja odvija po programu i pravilima Ministarstva znanosti i obrazovanja, uvažavajući i uvjete koji su propisani Zakonom o hrvatskim braniteljima vezanim za pravo prvenstva za prijem u službu.

Za moguće tužbe koje najavljuju neke udruge, Medved kaže da svatko ima ustavno pravo podnositi tužbe. Naglasio je pritom da su usuglašavali svaki članak zakona i da zakon treba tretirati u cijelosti.

Udrugu srednjoškolskih ravnatelja zabrinjava što u uputama jasno piše da isključivu prednost pri natječaju i izboru za mjesta ravnatelja škole imaju nezaposleni branitelji s osam godina staža u školi. “Problem je što oni automatski preskaču izbornu proceduru i time nemaju jednake uvjete sa svim ostalima. Samo nezaposleni branitelji mogu ostvariti tu prednost. Svi ostali branitelji, uključivši i branitelje nastavnike i ravnatelje, to nemaju” , upozorila je za HRT Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.H.

Primjena-odredbi-Zakona-o-hrvatskim-braniteljima-iz-Domovinskog-rata

A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

2 KOMENTARI

  1. E moj ministre, nemam ništa protiv zapošljavanja branitelja, dapače, ali mogli ste se barem za one kojih više nema pobrinuti, zato što ste tako kvalitetno napravili zakon ja kao 100%-tni invalid, djete preminuloga branitelja, dragovoljca i časnika, zapovjednika satnije od 28.6.1991. sa stažem u MORH-u od 12 godina, nemam nikakva prava prema zakonu o Hrvatskim braniteljima jer je imao sreće što ga nisu ubili ili bar upucali, već obiteljska mirovina ide prema zakonu o mirovinskom osiguranju kao da nije ni bio u vojsci 12 godina ni dragovoljac niti ništa. Ne znam za šta ste mu dali odlikovanja, pohvale i zahvale od ministra Šuška do raznih generala, između ostalog i za 12 godina uzornog i časnog zapovijedanja postrojbama Hrvatske kopnene vojske. Svaka čast. Bitno da je bio branitelj kada je trebalo mene sa 8 godina i mater ostaviti i otići 7 mjeseci na maslenicu, ili u Dubrovačko zaleđe, Bljesak itd., dobio je počasni pluton i mi zastavu… ??

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

šesnaest − 9 =