Međunarodni je Dan medicinskih sestara – plemenit je to poziv brige za tijelo i dušu bolesnih

Medicinske sestre svoj posao rade s puno ljubavi kako bi što bolje pomogle ljudima i pridonijele njihovu ozdravljenju...

Podijeli

Međunarodni Dan medicinskih sestara (International nurses day) obilježava se 12. svibnja svake godine u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva bolničarke Florence Nightingale koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika.

Ovaj dan posebno je važan u doba pandemije koronavirusa u kojem su zdravstveni djelatnici na prvoj crti obrane.

Zanimljivo je da je riječi za Himnu sestrinstva napisao predsjednik Sabora akademik Željko Reiner, a glazbu Toni Glowatzky.

Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, a to je čovječnost i predanost pozivu.

Jedinstvena uloga medicinske sestre je pomagati pojedincu, bolesnom ili zdravom u obavljanju onih aktivnosti koje pridonose zdravlju ili oporavku (ili mirnoj smrti), a koje bi pojedinac obavljao samostalno kada bi imao potrebnu snagu, volju ili znanje (V. Henderson).

Širok djelokrug rada
Djelokrug rada medicinske sestre vrlo je širok, od učenja djece pranju ruku, odraslih očuvanju okoline, do rukovođenja visoko sofisticiranom medicinskom tehnologijom kojom se može očuvati i sačuvati ljudski život.

Sestra mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla razumjeti i nositi se s ljudskim patnjama, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima i etičkim dilemama.

Mora biti sposobna razumjeti pacijentovo osjećanje, ponašanja u određenoj situaciji, mora biti brižna, spremna prihvatiti odgovornost, raditi samostalno ali i timski.

Medicinske sestre svoj posao rade s puno ljubavi kako bi što bolje pomogle ljudima i pridonijele njihovu ozdravljenju.

Sestrinstvo je poziv koji aktivno uključuje brigu za zdravlje čovjekovog tijela i duše. Zbog toga svi dugujemo veliku zahvalnost nesebičnim ženama – medicinskim sestrama – koje danonoćno bdiju sa ljubavlju nad malenim bebama, djecom, starcima i ljudima svih dobi.

Na poticaj gđe Marije Orlić Šumić, glavne inicijatorice osnivanja pjevačkog zbora medicinskih sestara i tehničara, predsjednik Sabora i akademik Željko Reiner je napisao stihove, a Toni Glowatzky skladao glazbu za Himnu sestrinstva.

Himna sestrinstva

H.H.


Podijeli