Podijeli

Velika fešta i slavlje uslijedili su nakon što je objavljeno kako je KUD Branimir iz Benkovca osvojio prvu nagradu stručnog žirija na XXVIII. Međunarodnog festivala folklora u Pragu u Republici Češkoj, na kojem su sudjelovali folkloraši iz čak 17 zemalja…

– KUD Branimir je zlatno odličje dobio za izvorni ples. Na festivalu su se dodjeljivale nagrade u dvije kategorije, za izvroni ples i koreografiju, kazala je Ksenija Čirjak, predsjednica KUD-a. Voditelj je Ivan Baričić.

MEĐUNARODNI FESTIVAL Izvorni benkovački ples zlatni u Pragu

Poticaj mladim članovima

Osim benkovačkih folkloraša sudjelovali su i KUD-ovi i ansambli iz Rusije, Litve, Rumunjske, Bugarske, Turske, Grčke, Gruzije, Poljske, Mađarske, Češke, Italije, Švedske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Njemačke.

– KUD je u Pragu imao izuzetno kvalitetan i zapažen nastup i ocjene su bile zaista visoke. Za svoj nastup dobili smo zlatno odličje i pohvalnicu te pregršt poklona od drugih KUD-ova i ansambala, istaknula je Čirjak.

Odličje su primili i folkloraši iz BiH te Rusi koji su dobili posebno priznanje za organizaciju.

– U znak zahvale, organizatoru smo poklonili  “Benkovačku izvornu vriću” koja sadrži pregršt izvornih proizvoda te kratke knjižice o povijesti i kulturi benkovačkog kraja, kazala je Čirjak.

Zahvaljujući Gradu Benkovcu, kako govori Čirjak, sudjelovanje na međunarodnoj smotri dalo je veliki poticaj i motivaciju svim članovima, posebno mladima.

Obilazak Dresdena i Praga

– Na putovanje u Češku i Njemačku u kasnim večernjim satima krenulo je četrdesetak folkloraša. Prvo uz molitvu, a zatim uz pjesmu, počela je naša trodnevna avantura. Put je bio dug, ali uz šalu i pjesme se nije tako činilo, priča Čirjak.

Zbog blizine Dresdena iz Praga, Benkovčani su krenuli u obilazak Dresdena.

– Iako je tijekom drugog svjetskog rata bio jedan od najbombardiranijih gradova Europe i temeljito porušen, ljepota Dresdena je zaista čudesna, istaknula je Čirjak.

Grad Prag, pak, često je smatran srcem Europe. Osnovan je u devetom stoljeću na sedam brežuljaka s obje strane rijeke Vltave, a s neba ga pazi svetac zaštitnik sv. Vid.

– Lijevu i desnu obalu Praga dijeli Vltava, a najznačajniji most je Karlov most. Doživljaj šetnje preko Karlovog mosta je nezaboravan, otkrila je Čirjak, prenosi zadarskilist.

U židovskoj četvrti divili su se Staronovoj sinagogi, najstarijoj sinagogi u Europi koja se još koristi.

KUD Branimir

– Daljnju šetnju Pragom nastavili smo preko povijesnog Trga Republike, koji čini jedinstveni kompleks starih zgrada, i poznati Sat, spomenik svećenika Jana Husa. Stara gradska jezgra je pod UNESCO-ovom zaštitom, objašnjava prva folklorašica Benkovca.

– Ono po čemu je Češka Republika doista poznata i, naravno, sam Prag, to je pivo. Standardno češko piće, a najpoznatija pivnica je kod Fleke, gdje su praški studenti iz Splita prije 108 godina osnovali Hajduk, zaokružila je svoju češku priču folklorašica Čirjak.

G.S.


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 5 =