Međunarodni dan medicinskih sestara – plemeniti poziv brige za tijelo i dušu

Širok djelokrug rada...

Podijeli

Međunarodni dan medicinskih sestara (International nurses day) obilježava se 12. svibnja svake godine u spomen na datum rođenja začetnice modernog sestrinstva bolničarke Florence Nightingale koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnika…

Ovaj dan posebno je važan u doba pandemije koronavirusa u kojem su zdravstveni djelatnici a posebno medicinske sestre na prvoj crti obrane.

Zanimljivo je da je riječi za Himnu sestrinstva napisao predsjednik Sabora akademik Željko Reiner, a glazbu Toni Glowatzky.

“NAJBOLJI OBOL KOJEG SESTRA MOŽE DATI NARODU, JESTE UVJERENJE DA JE SVAKI ČOVJEK VRIJEDAN ČLAN LJUDSKE ZAJEDNICE, DA IMA SVOJA PRAVA I DUŽNOSTI I DA GA OSPOSOBI ZA BORBU U ŽIVOTU.”

FLORENCE NIGHTINGALE

Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, a to je čovječnost i predanost pozivu.

Jedinstvena uloga medicinske sestre je pomagati pojedincu, bolesnom ili zdravom u obavljanju onih aktivnosti koje pridonose zdravlju ili oporavku (ili mirnoj smrti), a koje bi pojedinac obavljao samostalno kada bi imao potrebnu snagu, volju ili znanje (V. Henderson).

Širok djelokrug rada

Djelokrug rada medicinske sestre vrlo je širok, od učenja djece pranju ruku, odraslih očuvanju okoline, do rukovođenja visoko sofisticiranom medicinskom tehnologijom kojom se može očuvati i sačuvati ljudski život.

Sestra mora biti emocionalno zrela i stabilna osoba kako bi mogla razumjeti i nositi se s ljudskim patnjama, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima i etičkim dilemama.

Pogledajte OVDJE edukativni animirani film nastao povodom Međunarodnog dana sestrinstva i 2020. Međunarodne godine medicinskih sestara i primalja.

Autorica filma je Jasminka Bijelić Ljubić iz Škole animiranog filma Čakovec, uz idejnu podršku Lidije Jelene Jurčec, a u suradnji sa Županijskom bolnicom Čakovec.VIDEO.OVDJE

G.S.


Podijeli