Među hrvatskim generalima i neke partizanske perjanice koji nisu sudjelovali u obrambenom Domovinskome ratu

Zašto je to bilo tako to valjda samo dragi Bog zna...

Podijeli

Jeste li znali da Hrvatska ima nekoliko pričuvnih generala HV-a koji nosi sudjelovali u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, niti na bilo koji drugi način u stvaranju Hrvatske od 1990. godine?…

Jedan od njih je Josip Aleksić (1902.-2004.). Bio je uz ostalo časnik u vojsci kraljevine SHS, na dužnosti inženjera opkopara. U Hrvatskom domobranstvu je od 1941. u činu pukovnika. Tijekom 1945. posljednji je zapovjednik obrane grada Gospića. Nakon 7. travnja 1945. Povlači se s hrvatskom vojskom prema Sloveniji i Austriji. Do 1991. živio je u Francuskoj. Bio je građevinski poduzetnik. 1994. preveden je u čin pričuvnog brigadira, a 2000. priznat mu je čun pričuvnog general-bojnika.

Čin pričuvnog general – bojnika ima i Marko Belinić (1911.-2004.). Sudionik je NOB-a. Nakon II. svjetskog rata obavljao je niz važnih političkih funkcija. Imao je čin general – majora JNA. 1999. donijeta je odluka o prevođenju Marka Belinića u čin pričuvnog general- bojnika.

Poznati partizan Šime Ivas  (1917.-1995.) također je bio general – major u JNA. Odlukom predsjednika Republike od 10. listopada 1995. posmrtno je preveden u čin general – bojnika.

Spomenut ćemo još Vladu Mutaka (1914.- 1974.), također poznatog borca iz NOB-a. Tijekom Hrvatskog proljeća 1971. je uhićen i osuđen na četiri godine zatvora, gdje su ga mučili i gdje mu je narušeno zdravlje, pa je ubrzo nakon toga i umro.

Posmrtno je preveden u čin pričuvnog general-pukovnika.

Dakle, nisu samo visoke činove dobivali sudionici Domovinskoga rata već su se dijeli i nekima (pojedincima) koji čak nisu sudjelovali  ni u političkom i inom životu Republike Hrvatske, nakon njezina stvaranja.

Trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević ima čin pričuvnog stožernog brigadira HV-a, ali on je barem u Hrvatskoj bio glavni u nogometu, a ovi…

Zašto je to bilo tako to valjda samo dragi Bog zna.

Mladen Pavković


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 11 =