Martina Dalić ostaje pri svom: ‘Ne, neću podnijeti ostavku!’

Neću podnijeti ostavku...

screenshot/Neću podnijeti ostavku
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dalić: Neću podnijeti ostavku

10.39Neću podnijeti ostavku. Zašto mislite da sam izgubila povjerenje koalicijskih partnera, upitala je novinare u petak ujutro potpredsjednica Vlade Martina Dalić, javlja N1.

Ponovila je ono što je rekla i na Odboru za gospodarstvo iz veljače ove godine, da je njezina veza sa Šavorićem nikakva.
– Imam tisuće mailova, imam korespodenciju sa Šavorićem, sa brojnim osobama… – rekla je.

Zašto je rekla da je ‘veza s njim nikakva’?, upitana je Dalić.

– Jer je pitanje na Odboru bilo drugačije… Stvari se vade iz konteksta, time se hrane najniže strasti, tome se pridaje značenje kojega nema… – rekla je Dalić i dodala: ‘Meni bi bilo jako zanimljivo vidjeti sadržaj vaših mailova, sigurno bi tu bilo zanimljivih stvari, koje su hrana za najniže strasti’.

U slučaju novog zahtjeva za opozivom, Dalić sama odlazi?

10.35 – Čini mi se da u stranci još nije do kraja osviješteno koliko je ovo politički štetno za HDZ. Ako je točno ono što se priča, da će u javnost uskoro procuriti još neki detalji, onda će već idući tjedan sazreti da unutar stranke počnemo ozbiljno razgovarati kako reagirati, ističe jedan HDZ-ov zastupnik za Novi list. Nekolicina članova vodstva stranke smatraju da bi potencijalni izlaz bio dogovor o tome da Martina Dalić ostane dok se ne postigne nagodba o Agrokoru, za koju je rok 10. srpnja, a da potom podnese ostavku. Međutim, pritisak u međuvremenu vjerojatno ne bi splasnuo.

Sve kad bi i Martina Dalić sama otišla, politička šteta za Vladu i HDZ ne bi bila sanirana, no to bi ipak bio kakav-takav izlazak iz ovoga, analizirasugovornik iz Predsjedništva HDZ-a.  Navodno u HDZ-u prevladava stav da bi zahtjev za opoziv Martine Dalić završio njezinom ostavkom.

– Svaki HDZ-ov zastupnik uvijek će glasovati za svoju Vladu. Niti jedan naš zastupnik neće iskazati nepovjerenje Martini Dalić i takav zahtjev ne bi dobio većinu. Ali, nezamislivo mi je da bi 77 zastupnika glasovalo za Martinu Dalić. Imamo iskustvo glasovanja po savjesti o Istanbulskoj konvenciji. Nemoguće je da bi nakon svega ovog svi zastupnici HDZ-a podržali u Saboru Martinu Dalić i zato sam siguran da bi ona otišla iz Vlade kad bi SDP zatražio njezin opoziv. O tom se zahtjevu ne bi glasovalo u parlamentu – govori jedan HDZ-ov zastupnik za Novi list.

Agrokor podnio zahtjev za produljenje ugovora o najstarijem kreditu

10.22 – Agrokor je podnio zahtjev za produljenje Ugovora o najstarijem kreditu (SPFA), jer je procijenjeno da, iako postoji interes potencijalnih novih zajmodavaca za davanje izlaznog kredita kojim bi se refinancirao SPFA, nije vjerojatno da će to biti dostupno prije datuma dospijeća tzv. roll-up kredita, 10. srpnja, objavio je Agrokor.

Agrokor je u lipnju prošle godine potpisao Ugovor o najstarijem – SPFA zajmu (super-priority zajam) u iznosu od 1,06 milijardi eura. Potpisan je 8. lipnja prošle godine, a prema ranijim objavama Agrokora u njemu su sudjelovala 33 zajmodavaca.

Riječ je o tzv. roll-up kreditu, potpisanom između Agrokora, zajmodavaca i agenta kredita (Madison Pacific ltd iz Hong Konga), koji je odobren na 15 mjeseci, uz 4 posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini, plativo jednom godišnje. Ključni kreditori u roll-up kreditu bili su primjerice investicijski fond Knighthead Capital Management, VTB banka, Zagrebačka banka, Monarch, Erste banka, VR Capital, York Capital, fondovi CQS i BIWA itd.

Sukob interesa: ‘Otvorili smo predmet, a dobili smo i prijavu protiv Dalić’

10.10 – Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa,  potvrdila je da je otvoren predmet u slučaju mailova potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, a u petak ujutro stigla je i neanonimna prijava protiv Dalić, otkrila je u razgovoru za N1.

Više o novopridošloj prijavi nije htjela reći. Navela je kako će predmet na sjednici Povjerenstva biti vrlo brzo, odnosno da će se odlučivati hoće li biti postupak biti pokrenut ili ne.

– Trebalo bismo dosta brzo riješiti i ići ćemo na utvrđivanje činjeničnog stanja, a kada će to biti, ne mogu to procijeniti – kazala je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Fižulić: Mislim da će Dalić otići sama, neće biti smijenjena

10.04 – Bivši ministar Goranko Fižulić rekao je za N1 kako smatra da je Plenković apsolutno pogriješio.

– On Dalić politički više zaštititi ne može. Čak i kad bi preživjela, ona političku snagu više nema. Preslaba je da bi se nametnula, a ekipa s kojom je radila postala je toksična. Ljudi za koje oni trebaju biti medijatori, a to su vjerovnici, su izgubili svaku volju da s njima razgovaraju. Mislim da će otići sama, smijenjena neće biti. Reći će da odlazi zbog moralnih načela, da ne želi biti terat. Jedan klasični politički izlazak u kojem idete s odličjima. Gospođa Dalić sigurno ne spada među najomiljenije lidere u HDZ-u, sigurno je dobar dio HDZ-a odavno njoj radio o glavi – kazao je Fižulić u Pressingu na N1 televiziji.

Sastanak koalicije u 11 sati

9.45 Sastanak vladajuće koalicije trebao bi biti održan danas u 11 sati, neslužbeno doznaje N1.

A.K.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

28 KOMENTARI

  1. JA SAM OVRŠENI GLADNI I PONIŽENI BRANITELJ A ONI SE RAZBACIVAJU MILJONIMA A OSTALI BRANITELJI ŠUTE JEL SE BOJE ZA SVOJU EGZISTENCIJU KOJU SU KRVAVO ZARADILI….PA DOKAD….U MENI KUHA I JEBE MI SE ZA SVE JEL NI JA A NI MOJA FAMILIJA SE ZA OVO NIJE BORILA

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

devet + četiri =