Podijeli

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je, na upit može li država više učiniti da pomogne brodogradnji, da su ‘ograničenja dosta velika, kojih smo svjesni od pristupanja Europskoj uniji’.

Uoči sastanka užeg kabineta Vlade u srijedu resorni ministri komentirali su situaciju u Uljaniku u kojemu je počeo štrajk zbog neisplate plaće za srpanj, uz ocjenu da Vlada čini što može, ali ima sužen manevarski prostor za reagiranje.

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je, na upit može li država više učiniti da pomogne brodogradnji, da su ‘ograničenja dosta velika, kojih smo svjesni od pristupanja Europskoj uniji’.

‘Manevarski prostor prilično je malen’, dodao je Marić napomenuvši da HBOR nastoji i želi pomagati hrvatskom poduzetništvu i gospodarstvu u svim segmentima, ali i HBOR ima određena ograničenja.

Marić nije htio prognozirati koliko je Uljanik blizu predstečaja ili stečaja. »Brojna pitanja trebaju biti postavljena na drugoj adresi, Vlada ne bježi od svoje uloge, no znamo kakav je model vlasništva, upravljanja i vođenja te kompanije’. rekao je.

Sve su Vlade do sada pomagale brodogradnju kroz razna avansna i financijska jamstva, međutim svemu dođe kraj. Postoje ograničenja koja su zaista velika, poručio je ministar financija, koji nije htio predviđati ishod situacije u Uljaniku, niti se očitovati bi li Vlada uskočila ako odstupi Uprava te kompanije.

Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da Vlada čini sve što može da pomogne u toj situaciji, ali ‘Uprava definitivno treba preuzeti odgovornost u svemu«. Na pitanje treba li uprava odstupiti, Tolušić nije odgovorio.

‘Vlada razmišlja kako u okviru zakonskih mogućnosti pripomoći u ovoj situaciji’, kazao je ministar državne imovine Goran Marić, donosi poslovni.hr.

Na primjedbu da zbog europskih pravila Vlada više ne smije financijski pomagati brodogradnju, Marić je odgovorio kako Vlada stoga razmatra koje su joj mogućnosti na raspolaganju, ali brodogradnju su dovele u ovu situaciju uprave brodogradilišta.

Upitan je li realan stečaj Uljanika, Marić je uzvratio ‘sve je u Hrvatskoj realno’.

T.H.


Podijeli

19 KOMENTARI

  1. Upravu je trebalo odmah smijeniti, u startu, tada ne bi bilo ovo danas. Sramota, uvijek radnici stradaju. Odgovornost uprave, oduzeti imovinu, ispitati i ustanoviti gdje je novac. Nisu radnici badava radili, i opet da ih netko Budalom radi.

  2. hm , i Todorića i sve ostale posrnule tajkune stvorili su političari radi svojih interesa ….nikad nije kasno za REVIZIJU KRIMINALA u privatizaciji i pretvorbi i kažnjavanje SVIH koji su u kriminalu sudjelovali !

  3. Dok vi dilate lovu i ulupavate privatnicima i neprivatnicima na nas racun ,a toga ima more nem!rete se odjednom pravit grbavi…racune za sve ovo kaj radite i ne radite treba polozit tim vise jer nam uzimate lovu…ako su oni privatnici onda trebaju i odgovarat za ovo stanje, di su pare, a to pitanjevtreba onda drzava potegnut…u com je problem?????

  4. Nema više provizije Mariću? Tako i treba. Direktori i mutikaše koji su s tobom dijelili novac poreznih obveznika ne žele više? No što je s vrijednim brodograditeljima koji su zaradili svoje plaće? I pljačka nihovog novca je po zakonu?
    Ne trebaš ti za te ljude tražiti rješenje jer oni imaju znanje i uskoro će pronaći za tebe rješenje. I za sve bandite koji kradu od radnika. Živi bili pa vidjeli.

  5. Slažem se. Dosta je sisanja državnog proračuna kojeg mi punimo. Oni pokradu i uvijek nanovo traže novce od države za sanaciju. Ne dajte im ništa i obvezno uvesti zakon da osobnom imovinom jamče za poduzeće. I onda im uzmite sve što su pokrali. Bijednici jedni, ljude ostaviti bez plaća. Mariću, ne daj se i samo naprijed!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 8 =