“Mali križ -Velika žrtva” – sjećanje na poginulu djecu u Domovinskom ratu. Za zločin ubijene djece do sada nikada nitko nije odgovarao.

“Mali križ -Velika žrtva” – nacionalni komemorativni skup za 402 dječaka i djevojčice poginule u agresiji na Hrvatsku održan je u subotu u Slavonskom Brodu, a počast najnevinijim žrtvama odali su i predsjednik države Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Tomo Medved...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Dan je ovo kada u grad na obali Save stižu ljudi iz svih krajeva Lijepe naše kako bi se, uz ostale civilne stradalnike, prisjetili i 402 poginule djece, dobi od šest mjeseci do 18 godina koji su živote izgubili u obrambenom domovinskom ratu i srpskoj i jugofašističkoj agresiji na Hrvatsku u ratu kojeg nisu tražili, željeli, niti su u njemu aktivno sudjelovali. Bili su maleni, razigrana djeca koja su u prekidima srpskog granatiranja izišli iz skloništa da bi se igrali…Bez uniforme i daleko od ‘bojnog polja’ pali su mnogi mali heroji.,,

Bili su to dani užasa srpske agresije na Hrvatsku čije posljedice i danas osjećaju mnogi roditelji i djeca. Ranjene djece u ovom srpskom krvavom piru je 1044.

Uz roditelje poginule djece, svijeće i vijenac položili su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici Sabora i Brodsko-posavske županije, predstavnici Policijske uprave brodsko-posavske te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata. U ime Grada Slavonskog Broda, svijeće i vijenac položili su gradonačelnik Mirko Duspara te zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača…

“Mali križ -Velika žrtva” – nacionalni komemorativni skup za 402 dječaka i djevojčice poginule u agresiji na Hrvatsku održan je u subotu u Slavonskom Brodu, a počast najnevinijim žrtvama odali su i predsjednik države Zoran Milanović i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Na komemoraciji za djecu poginulu tijekom Domovinskog rata, koju je po 19. put organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da je ovogodišnje sjećanje na stradalu djecu održano i u svjetlu konačnog slanja u Sabor prijedloga zakona o civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Prvi zakon koji regulira prava stradalnika u Domovinskom ratu usvojen je 1992. godine i do danas je mijenjan 12 puta, ali ni jednom nije cjelovito obuhvatio prava civilnih stradalnika i obitelji poginulih civila, rekao je Medved.

“Zakon je izraz zahvale obiteljima koje su izgubile svoju djecu, svoje članove obitelji civilne žrtve u Domovinskom ratu. Izdvojit ću i kategoriju obitelji nestalih civilnih žrtava koji nisu mogli ostvariti pravo prije nego svog člana proglase umrlim. Republika Hrvatska bit će snažna onoliko koliko ima empatije i koliko poštuje ove najmanje po uzrastu, ali najveće po simbolici, po stradanju i cjelovitom pristupu koji je hrvatski narod podnio u Domovinskom ratu”, istaknuo je ministar Tomo Medved.

Predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Julijana Rosandić rekla je da zakonski prijedlog uglavnom sadrži ono o čemu su svih ovih godina govorili.

“Prije svega to su obiteljske invalidnine, naknade roditeljima koji su izgubili svoju djecu. Sve što je bilo do sada prepreka – se pomaknulo. Mislim da ćemo poboljšati materijalnu situaciju djece koja su doživjela ranjavanje tijekom Domovinskog rata. Neki od njih nisu završili školu, neki su 100-postotni invalidi nikad neće moći raditi i brinuti se za sebe”, rekla je Rosandić.

Na upit novinara je potvrdila da je pokrenuta inicijativa za uvođenje nacionalnog spomen-dana za civilne žrtve Domovinskog rata. Rosandić je izrazila nadu kako bi inicijativa do sljedećeg okupljanja u Slavonskom Brodu mogla dobiti i svoj zakonski okvir.

U sklopu ovogodišnjeg programa, u crkvi Presvetog Trojstva služena je sveta misa nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca ispred spomenika „Prekinuto djetinjstvo“. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 402 djece, od kojih 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u agresiji na  Hrvatsku među najpogođenijim hrvatskim gradovima.

Za zločin ubijene djece do sada nikada nitko nije odgovarao.

Uz roditelje poginule djece, svijeće i vijenac položili su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, predstavnici Sabora i Brodsko-posavske županije, predstavnici Policijske uprave brodsko-posavske te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata. U ime Grada Slavonskog Broda, svijeće i vijenac položili su gradonačelnik Mirko Duspara te zamjenica gradonačelnika Marina Martić Puača.

Zbog pijeteta prema žrtvama i stradalima civilima kojima je odana počast, predsjednik Milanović u subotu u Slavonskom Brodu nije davao izjave za medije.H

T.H.Vezane vijesti; 

(FOTO-VIDEO) PREKINUTO DJETINJSTVO SRPSKIM GRANATAMA “Mali križ – velika žrtva”Srpski masakr nad dječicom u Slavonskom Brodu…Toliko se kunemo u našu mladost, a ratne žrtve onih najmanjih zaboravljamo…


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + sedamnaest =