Majur: Bijeli križ istine za 161 ubijenog tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata

To je već deveti bijeli križ postavljen na području Sisačko-moslavačke županije i deseti na području Sisačke biskupije. Kako je prilikom blagoslova križa rekao predsjednik te udruge Josip Frković, na taj se način obilježavaju mjesta ratnih i poslijeratnih stradavanja...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Nastavljajući obilježavati mjesta pogibije Hrvata tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata, Udruga Hrvatski domobran iz Siska postavila je u središtu Majura bijeli križ istine, koji je blagoslovljen u petak, te spomen-ploču u znak sjećanja na 161 ubijenog mještanina Majura, Mračaja, Graboštana i Stublja, na kostajničkom području. 

To je već deveti bijeli križ postavljen na području Sisačko-moslavačke županije i deseti na području Sisačke biskupije. Kako je prilikom blagoslova križa rekao predsjednik te udruge Josip Frković, na taj se način obilježavaju mjesta ratnih i poslijeratnih stradavanja.

Na području Sisačko-moslavačke županije ima 119 stratišta i grobišta iz tog razdoblja, po čemu je ta županija među prvima u Hrvatskoj. Frković je zahvalio na potpori Sisačkoj biskupiji i Sisačko-moslavačkoj županiji u nastojanju da se obilježi što više mjesta stradavanja.

Žrtve ovog kraja teško bi bilo nabrojiti, istaknula je načelnica Općine Majura Klementina Karanović te dodala kako su prije dva dana na sličan način prisjetili 54 civilne žrtve za okupacije tog kraja u Domovinskom ratu.

“Za nas je vrlo važno da se križem istine obilježe stradavanja naših sumještana, posebno onih za čije se grobove ne zna. Mnogi od njih su pogubljeni pri povratku s Križnog puta”, rekla je načelnica Karanović, koja je uz križ položila vijenac.

Križ je blagoslovio mons. Marko Cvitkušić, glavni vikar Sisačke biskupije, koji je tom prigodom rekao kako bi nas njihova žrtva trebala čvršće povezati za boljitak naše domovine. Vijenac su položili i predstavnici sisačke Udruge Hrvatskog domobrana, a mnogi su mještani zapalili svijeće.

Nakon blagoslova, mons. Cvitkušić, u koncelebraciji kostajničkog patera Stjepana Jambrošića, predvodio je u mjesnoj kapeli sv. Mihovila misu zadušnicu.H

G.S.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •