Mađarski premijer nudi pomoć Poljskoj protiv europskih “inkvizitora”

Podijeli

Poljska provodi reformu vrhovnog suda unatoč uličnim prosvjedima protiv te odluke i prijetnja EU-a sankcijama.

“Inkvizicijska ofenziva na Poljsku ne može uspjeti zbog toga što će se Mađarska koristiti svim pravnim sredstvima u EU-u kako bi pokazala solidarnost s Poljacima”, rekao je Orban u godišnjem govoru koji je televizija prenosila iz Baile Tusnada, u Rumunjskoj, gdje je nazočio sastanku konzervativnih čelnika.

Poput poljskog čelnika Jaroslawa Kaczynskog, Orban se godinama sukobljavao s EU-om zbog optužaba Bruxellesa da ne poštuje demokratske slobode. Orban sve češće istupa kao borac za slobodu, protiv prekomjerne, kako ocjenjuje, kontrole EU-a.

Pozivajući na “domoljubnu vlast” nasuprot EU-u, rekao je da je Poljska žrtva zlostavljanja Bruxellesa, kao što je bila Mađarska otkad je 2010. on došao na vlast.

Usto je kazao da su europski čelnici izgubili dodir s narodom u vezi s temama kao što je migracija i da je to osnažilo promigrantsku politiku u istočnoeuropskim zemljama.

“Kada se političke elite okrenu protiv vlastitog naroda, uvijek je potreban inkvizitor koji ustaje protiv onih koji glasno govore”, rekao je, nazivajući potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa inkvizitorom.

Rekao je da Timmermans ima udjela u “naporima da se oslabe domoljubne vlade”, dodajući da mu je Poljska sada na ciljniku.

Gornji dom poljskoga parlamenta u subotu rano ujutro odobrio je reformu Vrhovnog suda unatoč Europskoj uniji i kritikama kod kuće da će zakon potkopati demokratske procese i ravnotežu.

Deseci tisuća prosvjednika okupili su se u Varšavi i gradovima širom Poljske u znak prosvjeda protiv nacrta zakona dok je Senat raspravljao do kasnih noćnih sati.

Zastupnici donjeg doma u četvrtak su prihvatili spornu reformu Vrhovnog suda unatoč javnim prosvjedima i upozorenjima Europske unije, zabrinute za neovisnost pravosuđa u tolikoj mjeri da je zaprijetila neviđenim sankcijama. Prije glasovanja kojemu su prethodile burne rasprave u parlamentu, oporba je upozorila da se događa “državni udar” koji ugrožava neovisnost pravosudnog sustava.

No konzervativci u stranci Pravo i pravda (PiS), na vlasti od jeseni 2015., odlučili su zanemariti upozorenja Europske komisije, predsjednika Europskog parlamenta i Vijeća Europe.H

I.V.


Podijeli