Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Ministar vanskih poslova Mađarske Péter Szijjártó se obratio Europskoj komisiji i dužnosnicima Ujedinjenih Naroda u vezi anonimnih bankovnih kartica koje se dijele izbjeglicama i migrantima. To je sam objavio na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Europske Unije u ponedjeljak u Bruxellesu…

Na tiskovnoj konferenciji ministar je rekao novinarima da, među ostalim, čeka odgovor od visokog povjerenika UN-a za izbjeglice Filippoa Grandija i povjerenika EU za migracije Dimitrisa Avramopoulosa. Pitanja su bila koliko je takvih programa pokrenuto, i unutar okvira tih programa koliko je bankovnih kartica podijeljeno ilegalnim imigrantima, koji je ukupni iznos i iz kojih izvora novac dolazi, i je li taj program proveden izravno ili preko  “Nevladinih organizacija”.

Ministar je rekao kako je dijeljenje anonimnih bankovnih kartica “užasno opasan manevar” i kako to čini borbu protiv terorizma i trgovine ljudima osjetno težom, no kako je apsolutno na liniji pristupa predstavljenog u UN-ovom “globalnom kompaktu” za migracije, kod nas poznatom i kao “Marakeški sporazum”.

Gospodin Szijjártó je rekao kako je takav program neprihvatljiv, te objasnio kako je “previše” to da, nakon što je u prošlih par godina Mađarska potrošila milijardu eura na zaštitu svojih južnih granica, migranti koji sad stižu “zapadnobalkanskom rutom” sad budu opskrbljeni bankovnim karticama.

Szijjártóa su zapitali o izjavi koju je prošlog tjedna dala njemačka kancelarka Angela Merkel, prema kojoj je mađarska vlada 2015. zatražila pomoć Beča i Berlina u vezi prihvata imigranata. Szijjártó je to odbio komentirati, rekavši kako “njemačka unutaranja politika prolazi kroz vrlo turbulentan period (…) i sve moguće vrste izjava se mogu čuti u sklopu raznih pozicioniranja i taktiziranja”.

D.K.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

3 KOMENTARI

  1. Financiraju ih idioti koji u trgovačkim centrima volonterima UNHCR-a daju podatke da im određeni period skidaju određen iznos sa računa…..,nažalost i dijelom iz toga se financiraju, umjesto gladnima sredstva idu agresorima…, odhebite ih kad vam priđu sa tom spikom!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

trinaest − 6 =