Macron: Mimohod u povodu Dana Bastille održat će se unatoč prijetnji koronavirusa. Znaju li i smiju li Hrvati svečano slaviti svoj Dan pobjede?

Tradicionalni mimohod na francuski nacionalni dan vratit će se na Elizejske poljane nakon jednogodišnje stanke zbog pandemije covida-19...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Europske specijalne snage uključene u antidžihadističke operacije u afričkoj regiji Sahelu dobit će središnje mjesto u obilježavanju francuskog Dana Bastille u srijedu, kao znak vojnih prioriteta predsjednika Emmanuela Macrona…

Tradicionalni mimohod na francuski nacionalni dan vratit će se na Elizejske poljane nakon jednogodišnje stanke zbog pandemije covida-19.

Povorku će voditi oko 80 pripadnika francuskih i europskih specijalnih snaga iz multinacionalnih snaga Takuba u Sahelu, a tim izborom Pariz želi poslati diplomatsku poruku.

Macron, koji će predsjedati svečanošću, prošli je mjesec najavio da će se francuski vojnici povući iz regije Sahela.

Francuski predsjednik zauzima se da za to europski partneri pojačaju svoje obveze prema Takubi.

Pariz želi da Takuba – koja trenutno obuhvaća samo 600 vojnika od kojih su polovica Francuzi – preuzme veću odgovornost u francuskoj operaciji Barkhane u kojoj je 5100 vojnika a bori se protiv islamističkih skupina u zapadnoj Africi zajedno s lokalnom vojskom već osam godina.

Mimohod će biti smanjena verzija uobičajenog događaja, a na tribinama će biti samo 10.000 ljudi, umjesto 25.000, dok bi prognoza jake kiše mogla poremetiti nadlijetanje zrakoplova.

Vrijeme bi moglo prigušiti vatromet, još jedan neizostavni dio proslave Dana Bastille, koji obilježava pad zloglasnog zatvora, velikog događaja u Francuskoj revoluciji 1789. godine.

Uz proslave, grad Nica na južnoj rivijeri obilježit će i petu godišnjicu terorističkog napada u kojem je napadač ubio 86 ljudi nakon što se kamionom zabio u mnoštvo koje je gledalo vatromet.

Premijer Jean Castex posjetit će grad u sklopu svečanosti na mjestu spomen obilježja za žrtve, gdje će u znak mira simbolično biti pušteno 86 golubova.

Kasnije navečer gradske vlasti organizirale su koncert i u 22.34, vrijeme početka napada kamionom, 86 snopova svjetlosti osvijetlit će rivu u čast mrtvih.

Svake godine na ovu obljetnicu dolaze čelnici nekih EU država kao i predstavnici NATO, dok u Hrvatsku na naše velike obljetnice VRA Bljesak, VRA Oluja, i Dan sijećanja na poginule i nestale u Vukovaru i Škabrnji, Voćinu, Baćinu i drugdje po Hrvatskoj nikada nije došao nitko od naših europskih “prijatelja”, kako to neki naši političari vole reći.

Naime, u Hrvatskoj je u srpskoj agresiji ubijeno, nestalo izmasakrirano na desetke tisuća hrvatskih branitelja i civila, a da nikada nitko od tzv naših “velikih EU prijatelja” nije došao na naše Hrvatske obljetnice pokloniti se nevinim žrtvama poginulim i na najbrutalnije načine likvidiranim u brutalnoj srpskoj agresiji na našu zemlju. Nije li i to jedan od dokaza koliko EU “ne drži do Hrvatske žrtve”, a u pitanju su samo materijalni i geopolitički pristupi EU prema hrvatskoj ili i oni iz EU su mišljenja kao i srpski lobi koji opetovano tvrde da se u Hrvatskoj vodio “građanski rat” te da su “ustaše” pobile njihov srpski narod” vodeći se lažima njihovog “oca domovine” Dobrice Ćosića koji je rekao da je srpska laž dio nacionalnog srpskog identiteta, (nikad nisu priznali agresiju na Hrvatsku niti isplatili jednu lipu za ogromnu ratnu štetu koju su počinili u Hrvatskoj!) a neki naši vodeći političari konstatiraju na javnim skupovima da se tu dogodio “nekakav sukob”, dok prije neki dan sam predsjednik RH na predavanju studentima u Mostaru kaže da su za neke sukobe krivi “tamo neki kriminalci iz Beograda”, što zapravo rezultira iskrivljavanjem istine koja je posve drugačija. Također se trebamo prisjetiti i izjave ex predsjednika Ive Josipovića u BiH Parlamentu kada je sa posebnim zadovoljstvom izjavio da je za rat na prostorima ex jugoslavije kriv “konglomerat loših politika”. Naravno, kada se tu još pridodaju izjave nekadašnje saborske zastupnice Vesne Pusić koja je usred sabora kao iz topa ispalila da je na BiH “Hrvatska izvršila agresiju”, postaje jasna konstanta istih unutrašnjih “antihrvatskih snaga” koje su se okomile na obrambeni  Domovinski rat te ga na subverzivan način pošto poto žele prikazati svijetu kao “zločinački i ustaški”(samo zato što smo stvorili nezavisnu, demokratsku državu Hrvatsku koja je članica EU i Nato, a koju ti jugonostalgičari i strani plaćenici nikada nisu željeli, na njihovu žalost!), pa ne čudi što ni oni iz EU i NATO ne dolaze na naše Hrvatske obljetnice kad Hrvatska žali za svojim najboljim sinovima i kćerima koji su poginuli za današnju samostalnu, nezavisnu , demokratsku i europsku državu Hrvatsku, a naročito ne na Dan pobjede , domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, što je najveći blagdan Hrvatske samostalnosti i slobode. Sve to unatoč vrlo jasnoj Haškoj definisiciji da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija sa ciljem oduzimanja Hrvatskog teritorija nametnutim ratom i agresijom.

Samo jednom je četnik i srbijanski predsjednik  Aleksandar Vučić kokodaknuo da naši političari više ne spominju srbočetničku agresiju i gle čuda, netragom je u svim medijima nestala ta riječ kao i u govorima svih hrvatskih podatnih političara koji neznaju ili ne smiju slaviti svoju pobjedu nad srpskim agresorom tj srbijom koja nas je htjela i nastojala uz prešutno odobrenja onih iz svijeta , pregaziti i na našem teritoriju stvoriti svoju tzv veliku srbiju. Ali na njihovu veliku žalost im to nisu dozvolile hrvatske snage koje su ih vojnički čisto potukle do koljena u VRA Oluja i potjerale u srpski pašaluk odakle su i došli.

No, sa svima gore nabrojanima ili bez njih Hrvatska će slaviti svoju pobjedu  5. kolovoza u hrvatskom kraljevskom gradu Kninu gdje je sve zlo srpske agresije počelo i na kraju briljantnom VRA Olujom i završilo.

M.M. /Viribus unitis

 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

petnaest + osamnaest =