Macelj: Pokopani posmrtni ostatci 84 žrtve komunističkog režima

Pokopani posmrtni ostaci 84 žrtve križnoga puta
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

U Maclju su pokopani posmrtni ostaci 84 žrtve križnoga puta ekshumirani iz masovne grobnice u svibnju prošle godine… 

U zajedničkoj grobnici u Maclju pokopano je sada 1247 žrtava, ubijenih u maceljskoj šumi, jednoj od najkrvavijih postaja križnoga puta 1945.

Kod crkve Muke Isusove u Macelju u nedjelju su pokopani posmrtni ostaci 84 žrtve komunističkih zločina, pokopane žrtve ekshumirane su od 18. svibnja do 26. lipnja prošle godine na širem području Maceljske gore, a antropološkom obradom utvrđeno da je riječ o 84 muškarca…

Na pokopu i misi bio je i potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved koji je istaknuo da Ministarstvo branitelja uz potporu Vlade Repulike Hrvatske u posljednjih pet godina intenzivno traga za nestalima iz Domovinskog rata, Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Pokopani posmrtni ostaci 84 žrtve križnoga puta

Pokopane žrtve ekshumirane su od 18. svibnja do 26. lipnja 2020. godine na širem području maceljske gore, a procjenjuje se da je u šumama oko Macelja stradalo više od deset tisuća ljudi. Po posljednjim informacijama na tom području više nema masovnih grobnica.

“Nikad nećemo stati i prestati tražiti i iskapati ljude i omogućit im ono što je svaki čovjek zaslužio, a to je pravo na grob i da obitelji koje još uvijek tragaju za svojim najmilijima mogu doći na ovo mjesto zapalit svijeću i pomolit se”, poručio je ministar Medved. Ustvrdio je kako je to dug prema svima koji su kroz povijest stradali za slobodu Hrvatske, VIDEO-OVDJE.

Predsjednik Udruge Macelj 1945. Zdravko Čepo očekuje da će se nastaviti ekshumacija žrtava.

„Napominjem da su članovi Udruge Macelj uvijek spremni na istraživanje i obilježavanje potencijalnih grobišta“, rekao je Čepo dodavši da su oni zbog ljubavi prema Hrvatskoj dali svoje živote.

Macelj: Misa zadušnica za 84 žrtve poslijeratnog razdoblja

Macelj: Misa zadušnica za 84 žrtve poslijeratnog razdoblja

Na pokopu žrtava misu je predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski koji je tom prigodom naglasio „da nas mrtvi čije su kosti u nedjelju sahranjene obvezuju na zajedništvo i pomirenje jer samo tako njihova žrtva neće biti uzaludna“.

Na pokopu žrtava misu je predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski koji je tom prigodom naglasio „da nas mrtvi čije su kosti u nedjelju sahranjene obvezuju na zajedništvo i pomirenje jer samo tako njihova žrtva neće biti uzaludna“…Macelj: Biskup Gorski predvodio misu zadušnicu za 84 žrtve poslijeratnog razdoblja

D.K.

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

trinaest − dvanaest =