LUDO FINALE U EGIPTU: DANSKA OBRANILA NASLOV SVJETSKOG PRVAKA I ISPISALA POVIJEST! JEDAN ČOVJEK BIO JE NOĆNA MORA ZA ŠVEĐANE

Danska je u finalu SP-a svladala Švedsku 26:24 i tako stigla do drugog naslova prvaka zaredom...

Podijeli

Danska je obranila naslov svjetskog prvaka. Njihov drugi naslov, drugi u nizu, šesta medalja na SP uopće. Bez greške su odradili SP, u nadigravanju sa Švedskom pokazali klasu i to je prevagnulo. Švedska se na postolje vratila nakon 20 godina kada je u Francuskoj isto bila srebrna.

Danci Šveđani prvi put zajedno u jednom velikom finalu. Veliki rivali, dva tima koja su u povijesti odigrali najviše međusobnih susreta. Veliki rivalitet nosi uvijek i knap utakmice, a takva je bila i ova u Kairu.

Danci su bolje startali, preciznije Mikkel Hansen je bio nezaustavljiv i dao im početnu sigurnost. No, Šveđani su jako uporni, ne odustaju i imali su veliku prednost jer nisu mijenjali igrače na relaciji obrana – napad. A uvijek brza Danska mijenjala je dvojicu, Gidsela i Olsena u napadu za Mollgaarda Lasse Andressona u obrani, donosi sportske.

To je štimalo više nego dobro, no kada je u 22. minuti Saugstrup dobio drugo isključenje, situacija se bitno poremetila, tim više jer je zbog ozljede mišića u teren završio i Lasse Svan. Tako je Jakobsen usred utakmice bio primoran presložiti momčad, Oris je došao na mjesto GidselaGidsel na krilo za Svana, a na crtu i u obranu umjesto napadački sjajnog Saugstrupa došao je Simon Hald. I baš je on s nekoliko promašaja dao Švedskoj priliku da se vrati u utakmicu, što su Šveđani naravno sjajno iskoristili. Solberg ni mijenja – obrana, njegove izmjene su samo igrač za igrača kao držanje visokog ritma. I Švedska je iz -2, došla na +2, ali su tada duplo isključenje napravili Frederik Petterssen Lagergren, pa su to Danci uspjeli iskoristiti i s egalom otići na odmor.

image

Igrački i taktički od strane trenera jako dobra utakmica. Vidio se pritisak koji Šveđani rade na Saugstrupu ne bi li ga izbacili s tri isključenja, ali Nikolaj Jakobsen je ekspresno reagirao i čekao svojih pet minuta. Super mu je uletio Oris sa 4 briljantna gola i to je bio detalj s kojim su se Danci uspjeli držati čak i kada je Palicka obranio penal inače nepogrešivom Mikiju Hansenu.

Majstorski je Jakobsen i u nastavku rotirao svoje igrače, Hansena povukao desno, Holma uveo, vratio Saugstrupa, uveo i Zachariassena koji je napao Gottfridssona i sve to pomalo pretvorilo je Dansku na kraju sasvim zasluženo u dvostrukog svjetskog prvaka. Naravno, kao i uvijek kada je trebalo sve je završio fenomenalni Niklas Landin zaustavivši dvaput Lagergrena i zaključno Wannea sa 7 metara.

 

DANSKA – ŠVEDSKA 26:24

DANSKA: N. Landin (14+1), Möller; M. Landin 1, Jakobsen, Zachariasen, Saugstrup 3, Svan Hansen, Möllgaard 2, Mensah 1, M. Hansen 7 (1), Olsen, Andersson 1, Oris 5, Holm 4, Gidsel 1, Hald Jensen. Izbornik: Nikolaj Jacobsen

ŠVEDSKA: Palicka (5+1), Aggefors (3); Carlsbogard 1, Darj 1, Jonsson, D. Pettersson 2, Wanne 5 (1), F. Pettersson 2, Claar 2, Pellas 2 (2), Lagergren 4, Gottfridsson 2, Edvardsson, Sandell 2, Chrinz 1, Lindskog. Izbornik: Glenn Solberg

D.J.


Podijeli