Loše vijesti za navodnog ratnog dezertera! Kad se stvarala hrvatska država pobjegao je glavom bez obzira…

Kad se stvarala hrvatska država pobjegao je glavom bez obzira. Neki ga zbog toga nazivaju i ratnim dezerterom...

Podijeli

Prema svemu sudeći, veliki uspjesi glumca Rade Šerbedžije u Americi ni izdaleka nisu bili tako uspješni, kako nam je on pričao. Naime, nekoliko portala objavilo je da je SAD napustio jer nije mogao vraćati kredite za obiteljsku kuću u Los Angelesu. Kuću je prodao prije odlaska u Hrvatsku, ali nije podmirio dug od oko 700 tisuća dolara. Sada ga u „obećenoj“ zemlji proganjaju i za porez. Ni to navodno nije uspio platiti, a riječ je o iznimno velikom dugu…

Drugim riječima, Šerbedžijina slava u Americi nije bila ništa drugo nego – pjena od sapunice.

Nakon povratka iz Amerike mnogi su ga dočekali kao zvijezdu, a posebno Zlatko Vitez, koji u njemu još i danas vidi svog idola.

U Rijeci se Šerbedžija odmah po povratku uselio u četverosobni stan. Izmislio je i neku „akademiju“, a što je najvažnije dobio je na dar i „pola Brijuna“.

Kad se stvarala hrvatska država pobjegao je glavom bez obzira. Neki ga zbog toga nazivaju i ratnim dezerterom.

Tijekom zadnjih godina zbog svog velikog umjetničkog „uspjeha“ dobio je i više značajnih nagrada i priznanja, među ostalim i Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo, a  ove godine na Pulskom filmskom festivalu i u Puli zajedno s sinom odnio je i neke prve, prestižne nagrade.

Hrvatski branitelji i stradalnici neprestano ga prozivaju i pitaju: gdje je bio 1991.?

Šerbedžija je primjer kako se od „ništa“ može napraviti „ništa“, odnosno kako su za uspjeh ipak najvažniji – dobri prijatelji i poznanici!

Da je ovaj daroviti glumac u Americi imao samo deset posto uspjeha kako je pričao, on se nikada ne bi vratio u „svoju“  Hrvatsku, ali kad je gotovo sve izgubio odmah je „skočio s konja na magarca“. Istina, u Hrvatskoj mu ništa ne nedostaje, a  neke velike uloge u američkim i inim filmovima – može samo sanjati.

Jednog dana možda ćemo i saznati-kako je i zašto dobio na raspolaganje dio otoka Brijuni, iako je hrvatski Domovinski rat gledao samo i isključivo putem malih ekrana.

-Poslušajte još jednom kako se ori komunistička pjesma “Po šumama i gorama” iz usta Rade Šerbedžije, Nobila i bratije…Na društvenim mrežama pojavila se snimka na kojoj glumac Rade Šerbedžija, odvjetnik Anto Nobilo, Danko Končar i Nemanja Gospavić, pjevaju partizanske pjesmice. Ante Nobilo kiti pjevača eurima, Rade Šerbedžija pije i lupa šakom o stol.

-“Po šumama i gorama” je koračnica Crvene armije, melodija potječe od Crvene armije u Sibiru iz razdoblja Ruskog građanskog rata. Izvorno na ruskom jeziku По долинам и по взгорьям.

Žalosno je i jadno što se u Hrvatskoj i takvi (od takvih) nagrađuju!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podijeli