Lopovi ukrali tisuću godina stare relikvije svetog Wolfganga iz njemačke crkve

“Nematerijalna šteta je nemjerljiva”...

Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Lopovi su ukrali tisuću godina stare ostatke sveca iz srednjovjekovne crkve u Regensburgu na jugu Njemačke, objavila je policija u ponedjeljak…

Posmrtni ostaci svetog Wolfganga, srednjovjekovnog biskupa, nasilno su odneseni iz istoimene crkve u Regensburgu.

“Lopovi su ukrali relikvije iz neprobojnog stakla i čelične konstrukcije upotrijebivši golemu silu”, izvijestila je crkva na svojoj web stranici.

“Nematerijalna šteta je nemjerljiva”, dodaju u crkvi.

Krađa se dogodila samo nekoliko dana uoči Dana svetog Wolfganga 31. listopada..

Wolfgang, koji je umro 994. godine, bio je prvi biskup Regensburga. Kanoniziran je 1052. godine.

Kao što je to uobičajeno sa srednjovjekovnim relikvijama, dijelovi njegova tijela pokopani su na različitim mjestima.

Postoje dva Wolfgangova groba u Regensburgu. Većina relikvija čuva se u bazilici Emmerams, a manji u crkvi sv. Wolfganga.

Ostale Wolfgangove relikvije mogu se pronaći u Austriji i Portugalu.

Sveti Wolfgang – 31. listopad

Sveti Wolfgang

————————–

Sveti Wolfgang, biskup Regensburga, misionar i benediktinac, rođen je 924. u Pfullingenu (Schwaben, Baden-Württemberg) kao sin bogatih roditelja, potomak švapskih grofova. Od sedme godine pohađao je samostansku školu kod benediktinaca na otoku Reichenau u Bodenskom jezeru. Studij je nastavio u novoosnovanoj katedralnoj školi u Würzburgu (Unterfranken, Bavarska). Postao je 956. ravnatelj katedralne škole u Trieru (Rheinland-Pfalz), na preporuku prijatelja, Heinricha von Babenberga, trierskog nadbiskupa. Za svećenika ga je zaredio 968. augsburški biskup Ulrich u švicarskom benediktinskom samostanu Einsiedeln (kanton Schwyz), u kojem je boravio od 965. Djelovao je tamo i kao školski ravnatelj, a od 970. i kao prior. Boravio je 971. kao misionar u Češkoj i Mađarskoj, a uz širenje evanđelja utemeljio je brojne nove crkvene zajednice i sudjelovao u osnivanju biskupije u Pragu. Postao je na Božić 972. biskup bavarskog grada Regensburga. Veliki reformator, obnovio je monaštvo u Bavarskoj, učvrstio duhovnost i disciplinu, gradio nove crkve, promicao obrazovanje. U Regensburgu je 975. utemeljio katedralnu školu.

Bio je sjajan propovjednik, živio pokornički, a naročitu brigu posvećivao je siromasima pa su ga nazvali i „Velikim dobrotvorom“. Njegovim zagovorom dogodila su se mnoga čudesa. Tako je prema predaji izliječio bolesnika koji je izgubio vid, izbavio opsjednutu ženu, spasio zaražene gubavce. Bio je tutor budućeg cara Heinricha II. Pred kraj života povukao se u osamu opatije Mondsee (Gornja Austrija), na jezero koje nazvano po njemu, Wolfgangsee, kao i naselje na tom jezeru, St. Wolfgang im Salzkammergut. Preminuo je putujući na misije 31. listopada 994, u kapeli svetog Othmara u Puppingu kod Eferdinga (Gornja Austrija). Pokopan je u samostanskoj crkvi opatije svetog Emmerama u Regensburgu. Na njegov grob stoljećima dolaze hodočasnici i bolesnici, a zabilježeno je na stotine ozdravljenja. Zazivaju ga kod paralize, kapi, moždanih udara, očnih i želučanih bolesti, kostobolje i trbobolje, uloga, proljeva, krvarenja, bolesnih nogu i neplodnosti, a zaštitnik je Bavarske, biskupije i grada Regensburga, tesara, kipara, drvodjelaca, drvara, ugljenara, brodara, pastira, invalida i bolesne stoke. Svetim ga je proglasio 1052. papa Leon IX.

Slika: Sveti Wolfgang

Slika: Sveti Wolfgang

Slika: Sveti Wolfgang

Slika: Sveti Wolfgang

L.K.


 


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

sedamnaest − osam =