LIČANIN UPUTIO OTVORENO PISMO VLADI RH: “Što se čeka? Vama u Zagrebu migranti ne vrše nuždu na izvoru pitke vode”…

U nadi da će se nešto pokrenut, pozdravljam Vas iz nikad jadnije Like...

Podijeli

Na službenoj Facebook stranici Vlade Republike Hrvatske osvanulo je otvoreno pismo jednog Ličana koji se obratio Vladi u ime svih Ličana koji žive uz granicu s BiH…

Autor pisma moli Vladu da poduzme nešto u vezi sve većeg broja migranata koji svakodnevno prolaze kroz Liku. Opisao je kako migranti provaljuju u kuće i automobile, obavljaju nuždu na izvoru pitke vode, a mještani iz straha po noći ne izlaze iz kuće. Također, dodao je kako se s dolaskom hladnog vremena očekuje sve veći broj provala, a hrvatska policija je nemoćna pred navalom migranata te je potrebno angažirati vojsku.

Njegovu molbu prenosimo u cijelosti:

Poštovana Vlado RH, ovim putem Vas u ime mnogih Ličana koji žive uz granicu sa BiH molim, da pod hitno poduzmete nešto u spriječavanju prošetavanja ilegalnih migranata kroz Liku. Pukao mi je film kad sam od radnog kolege saznao da su migranti obavljali nuždu na izvoru vode gdje se dio naselja Vrelo kod Korenice opskrbljuje pitkom vodom. Ovo kap preljeva čašu. Izjava ministrice zdravstva Unsko sanskog kantona o velikom broju zaraženih migranata sa neizlječivim prelaznim bolestima, stvara još samo veću nelagodu. Policija uz sav trud i želju jednostavno fizički ne može obranit granicu. Mjesta gdje se ilegalni migranti hvataju su samo središte NP Plitvička jezera i mjesta u istoimenoj općini. Nailazi se na hrpe od 20-tak pa do bliže 100 ilegalnih migranata. Mješaju se sa turistima. Ulaze nam u dvorišta, provaljuju kuće, automobile. Nitko više ne izlazi po noći van, u šumu da i ne pričam. Najavljuje se još veći val ilegalnih prelazaka. Ide zima, provaljivanje u objekte će se intenzivirat. Spašavanje migranata po šumama na metar snijega ugrožava i migrante i spasioce. Takvih slučajeva je bilo, očekuje se još. Policija nema vozila za takve terene, nemaju ni prikladnu obuću ni odjeću za gazit po metru snijega. Medijska blokada je nešto što neće dugo moći opstati, jer se ljudi već počinju groziti da će se sami organizirat u obranu granice. Što se čeka? Vama u Zagrebu migranti ne vrše nuždu na izvoru pitke vode. Kod nas svaku noć po nekoliko stotina vrzma se oko kuća. Do kada? Jel treba nekomu silovat ženu, izbost nekog nožem i sl. pa da se nešto pokrene. Vaša dužnost je zaštitit našu granicu. Policija to fizički ne može. Što se čeka sa vojskom?

U nadi da će se nešto pokrenut, pozdravljam Vas iz nikad jadnije Like. Vlado Marković

D.K.


Podijeli