‘LICA OZONA’ ekološki program znanstvenice dr.sc. Ljiljane Zmijanović oduševljava djecu i mlade…

Timski su radili Ana i Franko, a najmlađi sudionik dječak Ivan iz Slovenije izradio je lica dobrog i lošeg planeta...

Podijeli

„’Lica ozona’ koja nestaju prvim morskim valom osmišljena su kako bi se ukazalo na prolaznost i odgovornost čovjeka za zdrav planet.“- dr.sc.Zmijanović…

 Izradom reljefa i skulptura u pijesku pod nazivom ‘Lica ozona’ ukazuje se na značaj ozona i njegove zaštite. Na plaži Podvrške na otoku Murteru započela je 27. lipnja izrada umjetničkih instalacija i trajala na pješčanim plažama otoka Murtera do 1. srpnja. ‘Junake ozona’ kroz radionice izrade pješčanih reljefe i skulptura ‘Lica ozona’ vodila je dr.sc. Ljiljana Zmijanović, šibenska znanstvenica i dugogodišnja ekološka aktivistica i članica Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade, koji je i organizator događanja. U organizaciji je sudjelovala i mlada murterska ekološka udruga ‘Murterski kompas’ i Turistička zajednica otoka Murtera.

‘Prvotni cilj nam je da djelujemo na jačanju ekologije, da promičemo sport, kulturu, umjetnost, te da smo aktivni sudionici u živom razvoji i demografiji. Naši članovi su uglavnom mlađi ljudi, od nekih tridesetak godina starosti, pa ćemo sukladno tim unijeti i dašak ‘mladosti i dinamike’ kroz svoje projekte. Za početak, iznimna nam je čast da smo sudionici ekološkog projekta ‘Lica ozona’ kojeg vodi znanstvenica Ljiljana Zmijanović, te organizira Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade“izjavio je Renato Kožulić, predsjednik udruge ‘Murterski kompas’ za Murter news.

„ ‘Lica ozona’ koja nestaju prvim morskim valom osmišljena su kako bi se ukazalo na prolaznost i odgovornost čovjeka za zdrav planet.“ – kazala nam je dr. Zmijanović koju već dugo godina susrećemo u ekološkim programima namijenjenim djeci i mladima.

Jedna od kreativnih izvedbi bila je ona sudionice djevojke Beate koja je oduševljeno izjavila ‘iako je radionica namijenjena djeci, prijavila sam se za izradu reljefa u pijesku jer me osobno veseli svaka mogućnost da izrazim svoju kreativnost. Neobično zabavno i drugačije iskustvo i veselim se idućem susretu’.

Timski su radili Ana i Franko, a najmlađi sudionik dječak Ivan iz Slovenije izradio je lica dobrog i lošeg planeta.

Dok su nastajala ova kreativna rješenja, ronioci Ronilačkog kluba veterana 4.gardijske brigade provjeravali su stanje jadranske periske na području plaže Podvrške, ali i pomagali djeci. Poneka školjka našla se na ogrlici pješčane djevojke, a komade plastike izvađene iz mora trebao je Ivan za svoj ‘loš planet’.

Fotografije murterskih ‘Lica ozona’ fotografirao je fotograf Igor Turčinov i Beata Pleslić, koja se umjetnički izrazila i na još jedan način, fotografijom.

Slijedeća radionica dogovorena je s ekološkom udrugom Ćiopa iz Skradina i njenom predsjednicom Marijom Kovilić.

„Najuspješnije fotografije izrađenih ‘Lica ozona’ pohranjuju se po prijavnici u zajedničkoj bazi i biti će izloženi povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača koji se obilježava 16. rujna“.- za kraj je kazala dr.Zmijanović.

Poznati biolog, publicist, fotograf i snimatelj Goran Šafarek izradio je video ‘Lica ozona’.https://www.youtube.com/watch?v=ipt2rEq7UGU

T.H./ M.M.


Podijeli