Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

VLADO ŠOLA Trener naših vratara pred novinarima uoči današnjeg velikog dvoboja sa svjetskim prvacim…

O vratarima će, dakako, mnogo toga ovisiti. Kao, uostalom, i uvijek, no, ovaj put još malo više. Rukometni El Clasico, vječno zanimljivi okršaj Hrvatske i Francuske, utakmica je velikog uloga, poglavito za našu momčad, u igri je plasman u polufinale. Pa iako su Francuzi već jednom nogom zakoračili među četiri najbolja na Euru, iz njihovih redova stižu borbene najave, svi željno iščekuju taj dvoboj u prepunoj Areni…

Foto: Marko Todorov / CROPIX

– To je i logično, već su godinama dvoboji Hrvatske i Francuske vrh europskog i svjetskog rukometa – reći će trener naših vratara Vlado Šola.

Obostrano nabrijani

 – To su uvijek epske utakmice, uvijek se iza tih dvoboja danima priča o pojedinostima. Obostrano smo posebno nabrijani jedni na druge, jedni smo drugima najveći izazov i uvijek se uoči tih dvoboja javlja poseban motiv, neovisno o rezultatskom ulogu. A ulog je ovaj put iznimno velik, ne treba posebno isticati što nam znači plasman u polufinale.

Stevanović je bio sjajan protiv Norveške, možemo li očekivati slično izdanje i u srijedu?

– Naravno! Zaboravimo što je bilo u prvom krugu, siguran sam da će naši vratari biti u optimalnom izdanju do kraja natjecanja.

Tko je favorit?

– Nema favorita. Nikad u okršajima Hrvata i Francuza nema favorita, ma gdje god da se igralo.

Godinama je našu momčad uništavao francuski vratar Thierry Omeyer, koji se nedavno oprostio od reprezentativnog dresa i umirovio u 41. godini. Međutim, na vratima ga je naslijedio gotovo jednako dobri Vincent Gerard (31), koji je na utakmici sa Srbijom ozlijedio palac lijeve ruke. Koliko ta ozljeda može utjecati na njegovu koncentraciju?

– Gledajte, kad istrčite na parket, pred pune tribine, toliko vas “pere adrenalin”, da zaboravite na takve ozljede. Ma i ja sam u karijeri znao braniti samo s lijevom rukom, desnu nisam mogao ni podignuti. Želiš li braniti, onda braniš. Možda Gerard jedino neće moći bacati lopte u kontre lijevom rukom, ali ne vjerujem da će ga to previše omesti.

Moramo ih pretrčati

Usporedite nam malo Omeyera i Gerarda, njihove sličnosti i razlike, vrline i mane?

– Imaju sličan način branjenja, slično se ponašaju ispred mreže. Omeyer je u prednosti, bolje je građen od Gerarda, viši je, ima duže ruke i noge. Omeyerova je najveća vrlina što kao vrhunski vratar traje već 20 godina, on je svjetski raritet. A Gerard, iako ima već 31. godinu, još se mora dokazivati kao prvi reprezentativni vratar jer je dugo živio u sjeni Omeyera.

Može li se izvući zaključak koji od te dvojice vratara manje odgovara našim igračima?

– Ne, ne može se to tako gledati. “Mali milijun” čimbenika utječe na to kako će izgledati okršaj pucača i vratara, ne postoji vratar koji manje ili više nekome odgovara. Imate situacije kad neki vratari brane sve što ide prema vratima, ali ima i onih drugih utakmica kad baš ništa ne mogu obraniti. Sve je to stvar trenutka, čak se ne bih složio ni s tezom da su naši igrači imali mentalnu kočnicu kad bi na vratima vidjeli Omeyera. No, takvo se razmišljanje proguralo u javnost pa se stekao dojam da je Omeyer naš “državni neprijatelj broj 1”. Da smo bolje igrali i bolje pucali, ne bi ni Omeyer tako dobro branio…

Kakav je recept za igru protiv Francuza?

– Moramo dati svoj maksimum. Moramo ih i pretrčati, ali i nadmudriti, jedno bez drugoga neće značiti baš ništa. Otkad je Didier Dinart izbornik, pojavili su se neki novi igrači koji su unijeli novine u njihovu igru, očito je da i dalje rade dobar posao. Pa iako imaju niz sjajnih pojedinaca, njihovo je najjače oružje momčad. Kao cjelina djeluju vrlo, vrlo moćno.

Odužit ćemo se

Šola odbacuje svaku mogućnost kalkulacija…

– Iako ishod dvoboja Norveška – Švedska može utjecati na naš okršaj s Francuzima, ne smijemo razmišljati na taj način. Moramo se usredotočiti isključivo na utakmicu s Francuzima. I što god da se dogodi u srazu Norveške i Švedske, za nas je utakmica s Francuskom presudna. Arena će biti prepuna, publika će nas nositi navijanjem i vjerujem da ćemo se navijačima odužiti na najbolji način, poštenom i hrabrom igrom do posljednje sekunde.

D.J.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •