Legendarni Martin Sagner bio je i sudionik Domovinskoga rata, istinski domoljub i veliki glumac

Preminuo je legendarni Martin Sagner – Dudek (88)...

Podijeli

Preminuo je legendarni Martin Sagner – Dudek (88).

Bio je sudionik i dragovoljac hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

Redatelj Antun Vrdoljak odmah nam je s tugom rekao: bio je veliki čovjek, glumac i domoljub. A to smo čuli i od drugih.

Martin Sagner-Dudek-desno-foto-facebook

Rođen je u Podravini (Novigrad Podravski, 11. kolovoza 1932.), a s iznimno uspješnim ulogama, poglavito u tv-serijama “Gruntovčani” i “Mejaši” proslavio je i svoj rodni kraj, pa se slobodno može reći da je nakon slikara Ivana Generalića i humaniste dr. Žarka Dolinara ovaj dramski umjetnik najpoznatiji “Podravac u svijetu”. Dva puta bio je i saborski zastupnik (HDZ), a pamti se da je i 4. rujna 1993. položio kamen temeljac za Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.

Nema tome dugo, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskoga rata 91. (UHBDR91.), na čijem sam čelu, predložila ga je i za nagradu za životno djelo Koprivničko-križevačke županije.

  • Dosad sam primio niz nagrada i priznanja, ali ova mi je osobito draga, tim više što su me se sjetili hrvatski branitelji, a podržali vijećnici Skupštine Koprivničko-križevačke županije. No, napišite svakako i to da od svega što sam kao umjetnik u životu ostvario, ipak mi je najdraže što sam bio dragovoljac Domovinskoga rata, što sam bio među prvima kad je trebalo, što sam i ja dao doprinos u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države – rekao nam je Martin Sagner, prigodom dodjele ovog priznanja.

Ostavio je neizbrisiv trag u mnogim tv serijama, kazališnim predstavama i filmovima, ali uloga Dudeka u seriji „Gruntovčani“, koja je snimljena prije svega zahvaljujući piscu Mladenu Kerstneru i uredniku HTV-a Pavlu Paji Kanižaju nadmašila je sva njegova umjetnička ostvarenja.

Neponovljivo

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podijeli

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here