Podijeli

Zatvaranje džamija uključuje i onu u Beču koju vodi turska krajnje desna organizacija, kao i još šest koje vodi arapska vjerska zajednica, rekao je Kurz na konferenciji za novinare. “U našoj zemlji nema mjesta za paralelna društva, za politički islam i radikalne trendove” , rekao je Kurz.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je da će Beč protjerati klerike koji se financiraju iz inozemstva te zatvoriti sedam džamija u zemlji, u cilju borbe protiv “političkog islama”.

Ministar unutarnjih poslova, kako javlja France Presse, pojasnio je da će biti protjerano šezdesetak imama i njihovih obitelji, od oko 260 koliko ih djeluje u Austriji. Iako austrijski zakon zabranjuje financiranje klerika iz inozemstva, turska organizacija ATIB – kojoj pripadaju imami, zaobišla je zabranu, rekao je ministar kulture Gernot Bluemel čiji resor uključuje i vjerska pitanja.

Naglasio je da je turska džamija zatvorena zbog krajnje desnog ekstremizma, te stoga što nema dozvolu za djelovanje od Austrijske islamske zajednice, krovne skupine koja predstavlja muslimane u zemlji. Arapske džamije zatvorene su zbog salafističkih stavova koji se propovijedaju, dodao je.

Oštre reakcije iz Turske

Austrijska odluka o zatvaranju džamija i pokretanju istraga protiv imama je “odraz islamofobičnog, rasističkog i diskriminatornog vala” u toj državi, rekao je u petak glasnogovornik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana. “Ideološki motivirano djelovanje austrijske vlade krši univerzalne pravne principe”, napisao je Ibrahim Kalin na Twitteru…

T.H.


Podijeli

4 KOMENTARI

  1. kad si mogao Hrvate zatvorit koji su se isli zrtvi nakloniti ,a zasto nebi mogao teroristicke skupine ,U njihovim zemljama nema niti jedne crkve niti je dozvole u Turskoj jedna i tu jednu su srusili ,a u Eu rastu kao gljive posli kise .Saudijske zemlje financiraju 90 djamija u Njem,a ne zele uzet niti jednog migranta

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

četiri × četiri =