Kurikularna reforma: Evo oko čega su se sukobili premijer Plenković i ministrica Divjak?…VIDEO…

Može li Andrej Plenković nakon pobune stranačke desnice zbog Istanbulske konvencije prepustiti HNS-u potpunu kontrolu nad reformom obrazovanja?...

Punih osam sati čekao se u utorak ishod sjednice koja je izazvala priličnu trzavicu na relaciji odnosa snaga HNS-ove ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i HDZ-ova premijera Andreja Plenkovića i ništa se nije dogodilo.
Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Kakva se drama sinoć odvijala u Banskim dvorima? Zašto je sastanak na kojem je trebao biti određen novi voditelj ekspertne radne skupine za reformu obrazovanja nakon 7 i pol sati završio bez dogovora? Može li Andrej Plenković nakon pobune stranačke desnice zbog Istanbulske konvencije prepustiti HNS-u potpunu kontrolu nad reformom obrazovanja? Kada ćemo konačno umjesto o stranačkim sukobima slušati o rasterećenju učenika od nepotrebnog gradiva?

Kamen spoticanja bio je kandidat iz užega kruga izbora, državni tajnik Ministarstva obrazovanja Matko Glunčić, čijim se izboru opire “njegova” ministrica obrazovanja.

Povjerenstvo je biralo između šest kandidata, a Glunčić, kojega je Divjak naslijedila od HDZ-a, imao je iza sebe podršku Andreja Plenkovića, kao i dobrog dijela Povjerenstva.

Divjak je kontrirala njegovu izboru po četiri točke: riječ je o čovjeku koji treba voditi tijelo za provedbu reforme, iako je protiv reforme; ako je protiv reforme, onda je protiv programa Vlade, a time i, treće, protiv preporuka Europske komisije. Četvrto, ministrica je uvjerena da Glunčić ne udovoljava formalnim uvjetima natječaja za mjesto na koje se prijavio. Plenkovićev stav na sjednici, neslužbeno doznaje Jutarnji, bio je – tajnik Glunčić je uključiva osoba, bio je dobar na natječajnom intervjuu, dobio je dosta bodova i zašto se onda oko njega stvara tolika fama?

Plenković se vratio oko 21:30, nakon čega je sugerirao “time out”, dodatno razmišljanje i pokušaj suglasja oko kandidata. Povjerenstvo, inače, nije imalo problema oko dogovora oko izbora članova (iako ni to nije definirano), već je glavni lik priče bio državni tajnik Glunčić.

Doznaje se da je premijer, kao voditelj Posebnog stručnog povjerenstva, imao mogućnost slučaj Glunčić staviti na glasanje, dobiti većinu glasova i tako završiti priču s izborom, ali ipak to nije učinio.

Pogledajte video…

H.H.


Podijeli
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × tri =